Vidim da diskusija prelazi s CDa na DVD
Od pioneera mi se dopao jedino njihov slot-in DVD-ROM radi ergonomije korištenja, šteta da su s time prestali. Po kvaliteti nisu mi bili ništa posebno, u to doba je i NEC radio solidno. Ionako je sve bilo u firmwareu.
DVD tehnologija IMHO uopće nije bila ništa revolucionarno. Prvo DVD+/- dva tabora koji se ne mogu dogovoriti, drugo zapis osjetljiv, mediji generalno lošije kvalitete nego CD kad se pojavio. Onda uređaj mora imati u fw strategiiju pisanja da bi znao raditi s nekim medijem!? Halooo, proizvođači, jel to vam zvuči kao dobra ideja?
Koliko puta vam se dogodilo da kupite medij i uređaj snima na njega nekom safe brzinom od 2x ili tako nekako. Nema druge nego čekaj update firmwarea uređaja da proizvođač ubaci unutra kod tog medija.
Najdalje je po tom pitanju došao Benq, npr. model 1640. Nepoznati medij? Nema problema, provrtiš jedno snimanje u test modeu u onom njegovom qsuite programu, uređaj si zapamti strategiju pisanja u firmware i dalje teraj

Nažalost, po kvaliteti čitanja/pisanja bio je prosječan.
Ako se vratimo na temu, slinio sam jedino prije nego sam kupio Philips CDD522, nakon njega niti plextor ni teac nisu bili ništa posebno. DVD uređaji nakon toga bilo koji mislim da ne spadaju u temu, to je sve bilo pain in the ass. Bluray - to sam preskočio