View Single Post
Staro 05.10.2018., 23:32   #1258
Trekkie4
Guest

Bilo mi je blesavo komentirati, kad vidim da me se ne shvaća ozbiljno... Retro kompovi (kao i sva tehnologija) su ozbiljna stvar!

Nego, evo stanja sa Rage XL grafičkim... Mislio sam ovo napisati prije nego što se netko zezne na isti način kao i ja.

Naime, Rage XL NE radi u Pentium 133 mašini. Prvo sam mislio da je možda riječ o kvaru, pa sam probao drugu. Međutim baš poput ove prve, ni druga nije radila... Crna slika, a grafička potpuno hladna, dakle nema struje. I onda mi padne na pamet probati obje kartice u "novijoj" S370 mašini, prije nego što odem ostaviti komentar kako su obje defektne i stvarno, proradile su bez ikakvih problema! Čini se da je Rage XL isključivo kompatibilan sa PCI 2.2 slotovima, i ne radi pod PCI 2.1. Što ih nažalost čini neupotrebljivim, jer gotovo sve PCI 2.2 ploče imaju AGP, tako da mi ove PCI za njih nisu ni potrebne.

A kako to izgleda u brojevima, pogledajte i sami. Uzeo sam stari Dell Optiplex GX110 (također donacija od člana PCE foruma), izvadio 3dfx Voodoo2 i spojio Rage XL da vidim što i koliko budem iz nje dobio. Rezultat - ne baš puno, ali to sam i očekivao. Imajte na umu da je ovo trebalo biti upareno sa starijim Pentiumima i eventualno 5x86 mašinama, stoga Rage XL ne bi ni morao vrtiti zahtjevne igre poput Unreal-a ili Half Life-a

3.grafikon je Rage XL ... kao što vidite, najslabiji od 3 grafičke na popisu. Prvi je vjerovali ili ne Intel 8281, integrirana grafika iz GX110 (3,558 bodova), drugi je 3dfx Voodoo2 (2,023 bodova) a treći Rage XL (1,269 bodova) s time da su Rage XL & Voodoo2 radili benchmark u 800x600, dok je Intel imao 1024x768.

Kako grafičke ne mogu vratiti natrag (ne isplati se zbog poštarine), budem ih pokušao mijenjati preko oglasa za starije PCI grafičke slične kategorije, nadajući se da budu bile kompatibilne sa PCI 2.1
  Reply With Quote