View Single Post
Staro 03.10.2018., 13:10   #656
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
@srale - univerzalni podaci ne postoje iz još nekoliko jednostavnih razloga, a to su kvaliteta stolarije i površina zidova koji su pod staklom, a ono što utječe na toplinske gubitke daleko više i od fasade i od stolarije su plafon i pod, odnosno izolacija istih.

ako te zanima fasada za stan u kojem imaš susjede i ispod sebe i iznad sebe, onda mi je jasno da govoriš samo o fasadi, ali nije isto ako govoriš o samostojećoj kući prizemnici bez izolacije temelja, odnosno izolacije ispod glazure ili ako je ispod glazure recimo 20cm stiropora.

opet nije isto jel ta kuća ima jednu etažu (kolko vune je razmotano po deki na tavanu) ili dvije etaže pa su u tom slučaju i gornji prostori grijani i imaju svoju izolaciju ispod krovišta.

recimo da je frka s novcima, ljudi često nemaju i za fasadu i za izolaciju tavanskih prostorija, odnosno deke iznad prostora u kojem se živi ako se radi o prizemnici pa stave fasadu, a tavan ostave neizoliranim. smanjili su gubitke kroz zidove, ali im sad sva ta ušteda znači onu stvar kad fino sve ode kroz plafon.

u prizemnicama se generalno veća ušteda energije za puno manje novaca i vremena može dobiti jednostavnim postavljanjem vune koja se u rolo balama razmota po tavanu, odnosno direktno po betonskoj deki, nego izradom fasade. da ne ispadne da sam protiv fasade, al konkretno raspravljamo o odnosu uloženo-dobiveno u izolaciju. cilj je prostor izolirati što je moguće bolje sa svih strana, al dobar dio kuća nikad ne dočeka fasadu, a kamoli izolaciju tavanskog prostora.

Zadnje izmijenjeno od: adaksinjo. 03.10.2018. u 13:15.
adaksinjo je offline   Reply With Quote