Citiraj:
Autor Gabre
ti ne vidis prednosti, ja vidim, no ne branim slijepo SUV-ove ali ih necu ni pljuvati.
PRVA prednost - sigurnost. Jednostavno tezina vozila pridonosi tome u sudaru, kako god okrenes. Hebote, ja iz svoga taman gledam preko krova jednom Golfu 7ici.
druga - jednostavno komfornija/prostranija kabina
treca - preglednost u voznji
cetvrta - prakticnost utovara putnika/prtljage
peta - ipak su bolji po losem terenu
nedostatak
- malo slabije vozne osobine u odnosu na nekog malog sedana
- okretnost u gradskim uvjetima voznje no tu ti je isti stvar i sa velikim karavanom ili jos gore velikim sedanom
|
Prva prednost - uvjetno rečeno. Naspram koga ili čega si sigurniji u nekom xl suv-u od 2.5t i 5m? Naspram land cruisera možda?
Druga - komfornija kabina naspram auta iste klase? Hm, baš i ne tako drastično, radi se o doslovno par cm razlike (što je logično jer se radi o vozilu kudikamo većih vanjskih gabarita), evo čak ću biti dobar i stavit ti a6 u usporedbu a ne a8/7icu/s klasu
Q7 - Headroom (front/mid/rear) 1071mm/1,016mm/917mm
Elbow room (front/mid/rear) 1,571mm/1,561mm/1,255mm
Shoulder room (front/mid/rear) 1,512mm/1,485mm/1,255mm
A6 - Headroom (front/rear) 1,046mm/962mm (Avant 985mm)
Elbow room (front/rear) 1,527mm/1,491mm
Shoulder room (front/rear) 1,460mm/1,429mm
Znači, 2.5 CENTIMETRA veći headroom naprijed, 3.1 CENTIMETRA veći headrom nazad. Dakle, toliko višlji auto (1.74m vs 1.46m kod a6 avanta), da bi dobio samo 2-3 CENTIMETRA prostora u visini. Stvarno značajna razlika

Razlika u širini dolje (do tapacirunga vrata) je nepunih 5cm naprijed i 7cm nazad. To priznam, jer tih 7cm nazad često može značiti stanu li 3 sjedalice normalnih dimenzija (50ak cm širine) ili ne. Ali ni to nije tako spektakularna razlika obzirom da je q7 širi za 10cm (1.97m vs 1.87m)

.
Razlika u širini gore (do stakla) je 5.2cm naprijed, 5.6cm natrag.
Da, komfornija je kabina, ali nešto značajno komfornija, nikako. Osim ako i ti ko xlr vidiš tu razliku u cenat dva tako jako
Treća - preglednost u vožnji? Gdje, kad se trebaš uparkirat pa iza ne vidiš qurtza jer voziš tenk a ne auto?
Četvrta - praktičnost utovara putnika? Di to? Što se moraš PENJAT u auto? Hvala ali ne hvala. Ali da te ne sprdam i ne 'pljujem' (smatram da samo iznosim svoje stajalište i moj pogled na suv vozila), slažem se sa četvrtom prednosti - imam malo dijete i u suv je kudikamo lakše ubacit klinca od 15kg u sjedalicu, nego u niži, običan auto. Prednost utovara prtljage - a onak, opet se ne slažem - lakše mi je teški kofer (kod moje žene nema laganih

) prebacit preko kudikamo nižeg praga gepeka unutra nego dizat 20-30cm još u zrak i ubacit ga u suv.
Peta - NISU bolji po lošem terenu. Niti jedan. Što zbog ogromnih kotača koji im odmažu u tome, što zbog prevelike mase pa lakše zapnu u blatu, i tako dalje i tako dalje. Halo, to NISU terenci, to su KARAVANI na velikim kotačima i velike mase.
'Malo' slabije vozne osobine? Već sam ti naveo potrošnju ranije. Trebamo li o ubrzanju (opet masa), G silama (opet masa), zaustavnom putu (opet masa).

Okretnost u gradu je isto tako na strani karavana vs suv-a jer uredno imaju od pola metra i više od tog manji krug okretanja (khm khm, dimenzije, kotači...)