View Single Post
Staro 20.09.2018., 17:43   #2
mradovan
Registered User
Moj komp

mradovan's Avatar

Datum registracije: Jun 2017
Uh...

Vjerojatno će stroj vrtiti i noviji server software - samo možda nadogradiš RAM. Mislim da ne možeš kupiti licencu u dućanu, nego ili direktno od Microsofta ili od neke od firmi koja specializira instalacije i održavanje - neće biti jeftino u svakom slučaju. Ali, 6-8 godina star Xeon... to bi bio nešto kao E5620? Novi desktop i7 ga šije 3 do 4 puta...

Nego, server za tri radne stanice - možda je malo overkill... koliko je velika ta baza? Čak ni prije 8 godina nije mogla biti jako velika, ako ju je 4GB čitalo i pisalo s prihvatljivim zakašnjenjem.

Znači, ako ti je taj setup bio overkill u startu, mogao bi se možda izvući da kupiš dobar i7 (ili Ryzen) desktop, pa na njemu instaliraš Windows 10 i SQL Server. Pa sad, ako ti je database manja od 10GB, možeš instalirati besplatni "Express" verziju pa probati kako ide (legalna je za poslovnu upotrebu). Ako ne, morat ćeš kupiti "pravi" - nego čini mi se da samo "Standard" šljaka na W10 (a ne Enterprise).

Ako ti baš treba server - barem za samo tri workstations - trebalo bi biti jeftinije zakupiti VPS (Virtual Private Server), pa držati sve u "oblaku". Naravno, to ovisi o količini podataka koje workstations trebaju u jedinici vremena - ako je Internet dovoljno brz za to. Prednost je - naravno - niža cijena, a backup i popravci su nečija druga briga...

Ja naravno samo to tako "brainstormam", sve to treba još pomno izanalizirati prije nego se baciš u neki gadni trošak.
mradovan je offline   Reply With Quote