IMHO, trebalo bi povecati broj prekrsaja za koji se oduzima vozacka dozvola. I koristenje mobitela u voznji definitivno ubaciti kao jedan od prekrsaja za koji se oduzima vozacka dozvola. Broj ljudi koje vidim da voze i tipkaju po mobitelu (ne da razgovaraju nego pisu poruke i chataju) je prestrasan.
I pri tome odrezati unaprijed definirano razdoblje na koje se oduzima vozacka bez ikakvih olakotnih okolnosti da opet nebi bilo "iz drustveno prihvatljivih obitelji". Ili si napravio prekrsaj ili nisi i ako jesi ode vozacka na x mjeseci. Eventualno ako je prekrsaj napravljen zbog spasavanja ljudi i imovine (npr. susjed se ozljedio i krvari i vozis ga na hitnu i presao si ogranicenje brzine), ali pod uvjetom da se nadje nacin da se to ne moze zloupotrebljavati i s time muljati. Ne znam kako tocno sprijeciti muljanje s tim, ali to bi eventualno IMHO mogla biti jedina olakotna okolnost za prometni prekrsaj.
A za voznju u razdoblju kada je oduzeta vozacka predvidjeti drakonske kazne. I isto tako ili jesi ili nisi i nema olakotnih okolnosti.
Novcane kazne nekom jesu problem, a nekome su sitnica. Eventualno kazne sukladne primanjima, ali gomila je onih koji voze aute od 50k+€, a prijavljena primanja su im 5k kn mjseceno, pa ono...
Kada ti oduzmu vozacku na x mjeseci to vecinu poprilicno boli.
Dok sam bio mladji izgubio sam vozacku na 3 mjeseca jer sam skupio 7 bodova unutar 2 godine. Tada se jos da bi ti ju nakon 3 mjeseca vratili moralo ponovo polagati testove. I mogu reci da me je taj gubitak vozacke poprilicno opametio i definitivno je imao pozitivan efekt.
I bogme je moju curu (sada zenu) poprilicno usrecilo jer je ta 3 mjeseca 2-3 godine stara Astra 2.0 16V bila kod nje na koristenju

I povecati broj patrola koje kontroliraju promet. Ne da zaustavljaju bezveze i rutinski nego kada vide da se krse prometni propisi.
Vjerovatno i dalje ostaje problem davanja "za kavicu" i izvlacenja na taj nacin, ali to je drugi par rukava...