View Single Post
Staro 02.09.2018., 02:15   #478
rpongracic
Linux bagra
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
trebam savjet.
koristim Oracle VirtualBox i u njemu nekoliko linux mint masina.
do danas radilo sve super sto se tice share foldera izmedu hosta (win7) i guesta (linux mint).
od danas na dva radi bez greske, a jedan prca i nikako skuzit sta je.

inace sam uvjek nakon instalacije mint-a u settingsima od virtualbox-a podesio share folder i ukljucio automount. onda u terminali pri pokretanju linux-a odradim komandu sudo adduser "user name" vboxsf i nakon toga sve sljaka. probao sam sad to pokrenut u terminalu i kaze mi da je user vec u toj grupi.
ja spomenuti shared folder vidim u linux-u i otvorim ga, al mi je prazan, odnosno ne vidim nista sto sam na hostu stavio tamo. probao sam i drugi folder dodjelit i njega mi se uopce ni ne pojavi u mint-u iako sam namjestio u settingsima od virtual box-a automount.
hvala.
Nisam nikad koristio Virtualbox (jer iz dna duse mrzim Oracle, ali to je sad druga prica )

Kad u terminalu odes u taj direktorij i izvrsis $ ls -a da li vidis ikakve fileove?
Daj molim te pasteaj ovdje output $ sudo cat /etc/fstab

Citiraj:
Autor BAJA1952 Pregled postova
Dali tko ima iskustva sa OS Linux,mislim općenito sve me zanima kako se instaliraju kako rade itd.?

Presiroko ti je postavljeno pitanje. Instaliraju se slicno Windowsima (barem vecina "desktop distribucija" u grafickom installeru) - next, next, next, next i rade fenomenalno.
Windowse imam instalirane na drugom disku iskljucivo zato kaj volim tu i tam odigrat neku igru.

Kaj se tice ostalih rasprava oko distribucija, probao sam hrpu raznih distri (i dalje isprobavam) i nekako sam u zadnjih par godina "zapeo" na Fedori. I iskreno ne mogu ju preporuciti pocetnicima jer mi se svakih par mjeseci nesto skrka (nakon update-a kernela) no to je dio cari linuxa

Nemojte slusati tude savjete oko toga koja distribucija je "najbolja", isprobajte ih sto vise i nadite jednu koja vam "lezi". Meni je RedHat prirasao srcu tak da se drzim Fedore, mada vrtim svakakva cuda u virtualkama.

EDIT:

Kaj se Archa tice, nije ga TOLIKO tesko instalirat, samo treba dobro pratit dokumentaciju, koja je fenomenalna (kao i community). Gentoo je poprilicno skakljiviji. A onda tu je i http://www.linuxfromscratch.org/lfs/

Tu mozete naci manje-vise sve distre:

https://distrowatch.com/

Zadnje izmijenjeno od: rpongracic. 02.09.2018. u 02:27.
rpongracic je offline   Reply With Quote