burmuz, stari ti je daleko od sljepca. Životna osiguranja su najbolja i najsigurnija dugoročna ulaganja za prosječnog čovjeka. U hr su kamate u bankama za oročenu štednju toliko male da dobiješ za zvake kako kolega kaže. Fondovi su rizični i nitko nema toliko znanja da može garantirat veliki profit, pogotvo prosječan čovjek.
Ja osobno ne vjerujem državi apsolutno apsolutno apsolutno ništa. Trenutno pokušavaju spojit drugi stup s prvim kako bi imali za isplate penzija.. ne vidim kako će se stvari poboljšati jer kad se umirovljenicima krade.. to je zaista znak propasti.
Odlučio sam se na životno osiguranje jer time sam siguran da ću pod stare dane imat nešto novaca (štednja), istovremeno sam osiguran i na ozljede i bolesti. Postoje razni programi i treba ciljano tražiti što Vam najviše odgovara.
Živimo u vremenu gdje su rizici od kroničnih bolesti sve učestaliji, ljudi preko noći ostaju bez posla i imovine tako da ovaj oblik štednje predstavlja sigurnost u najgorim mogućim situacijama.
Problem kod većine ljudi je izdvajati 100, 200, 300, 500 ili više kn mjesečno na 10, 20+ godina. Drugi problem je što bi svi htjeli zaraditi preko noći. Treći je što se ljudi čude kada prije ugovorenog roka žele povući novac te dobiju manju kamatu.
Također postoje police za djecu što je također odličan oblik ulaganja. 20 goidna nakon rođenja djeteta, nemaš brige ako odluči upisati fax u drugom gradu ili državi, imaš neku podlogu za plaćanje stanarine školarine i drugih troškova.
Također postoje osig. kuće gdje godišnje dođeš na 'tehnički/preventivni pregled', za neke stvari nakon svakih par godina, te Vam mogu otkriti rizik na određene bolesti ili razvoj samih bolesti u ranoj fazi te ih spriječiti.
Za mene su osiguranja win-win. Jer si osiguran zdravstveno i materijalno, a u najgorem slučaju osigurana Vam je obitelj u slučaju Vaše smrti.
Naravno, treba gledati i na kratkoročna ulaganja, poput fondova, ali isto tako ne treba očekivati brda i doline od njih.
edit: sry ako je ovo OT, ali skrećem pažnju i na druge vrste ulaganja/štednje