Citiraj:
Autor bertone
Iako si EOD na temu, idemo na malo matematike
Netko je kupio ovi auto i prodaje ga nakon 3-4 godine, a auto je napravio recimo 80 000 km... i to platiš recimo 100 000 - 110 000 kn.
Znači prodao ga je taman kad je istekla tvornička garancija, prodao ga je taman kad je gume potrošio skoro do kraja, prodao ga je taman kad je došlo vrijeme za prvi veliki servis... i koliko će tebe sad kao kupca doći novi komplet guma i veliki servis i možda popravak još neke sitnice... e pa to dodaj na onih 100/110 k kn.
Sa druge strane za 115 000 kn kupiš S-Crosa sa kojim dobiješ komplet zimskih kotača, imaš tvorničku garanciju od 3 ili 4 godine (treba provjeriti koliko je točno) i slijedeće četiri godine imaš samo redovne servise koji su oko 1 000 kn u prosjeku.
I na kraju kad sve zbrojiš, nakon četiri godine ti je rabljeni auto star 7/8 godina i troškovi održavanja počinju rasti jer se trebaju mijenjati potrošni dijelovi zbog starosti ili imaš četiri godine star auto kojeg si kupio novog i koji će još barem četiri godine voziti bez prevelikih ili nenadanih ulaganja zbog zamora/prirodnog starenja materijala i najveći izdatak će ti biti kupnja novih setova guma.
... jbg, moja matematika je ipak na strani novog auta 
|
Tvoja da. Tuđa ne.
Ja sam kupio auto star 4,5 g. (prije godinu dana) 90 tkm od prvog vlasnika. Platio sam ga 8500 eura plus prijenos tada oko 3 soma kuna. Servisna digitalna sve uredno. Stanje auta detaljno provjereno u ovlaštenom servisu gdej su mi izlistali servise.
Taj auto nov je koštao oko 19 t eura (vidio sam račun).
Do sada na auto sam potrošio oko 600 kn sitnih popravaka (zanemarive stvari) plus gume (oko 2 tkn). Ulje i slične stvari sam promjenio kad je došao red kao što bi i na novom autu.
Dakle još ne vidim kako nemam računicu obzirom da sam auto dobio u pol cijene. Taman da u sljedećih 4-5g budem imao i većih kvarova to neće biti ni blizu ali ni blizu koliko bi platio novi.
I da se razumijemo. Da sam imao za novi uzeo bi novi ali tvrditi da se ne isplati polovni auto star par godina je kriva tvrdnja. To što neki ljudi kupuju krame ili se zalijeću s kupnjom polovnog auta od 170 Ks starog 10g nije moj problem.