Tema: Automobili
View Single Post
Staro 27.03.2018., 08:38   #35177
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Jednom sam kupio novi auto. Nikad više.
111 000kn za novu Daciju? Svaka čast ja nebi. Najisplativije je uzeti rabljeni 3-5 godina, voziti ga 5-6 godina pa opet tako. Tu Daciju ćeš ionako prodavati za 5 godina kad skužio koliko si izgubio i da dobiš nešto još za nju dok vrijedi.
Posebno ako si auto uzimao na rate.
Ja sam kupio jednom isto nov auto. Eno ga jos uvijek vozi........

Nije lako i jest lako, jer imas izbora. Nije fer pricati covjeku da ce prodavati auto, jer ako grijesim i ipak vidis buducnost, dodi da uplatimo zajedno neke pare, djelimo ih...... tj, ne vidis buducnost i nije zahvalno ravnati se po sebi i ocekivati da svi tako rade. Jer eto, tebi to odgovara.... nekome ne odgovara.

No!
Pazi racunice kod mene:
Auto kupljen u prosincu 2003-e. Na kes bi bio 10750€, na 7 godina kredita je ispao ~110000 kuna. OK.

Sada auto dakle ima:
14 godina;
240 000 km;
vrijednost ~1000€.

EOD. No, u tih 14 godina znam sto je ulagano u njega, kakvo je stanje podvozja, motora, elektronike, limarije. Znam koliko me kostaju potrosni dijelovi, znam gdje naci polovno original, znam gdje naci novo skupo i novo jeftino.

I auto nije raspadnut iznutra niti najmanje, osim tepisona uz kvacilo jer imam siroko stopalo i pritiskom na kvacilo dobija i tepisom po njonji. I volan, koji jednostavno se poceo ruliti na mjestima drzanja......

Kakva racunica i kome racunica? Evenutalno mogu biti nesretan jer nemam dodatne opreme gotovo nista, nema ABS-a, ESR-a, nema klime, nema navigacije, nema BT-a, nema komandi na volanu, nema elektronskih retrovizora niti grijanih sjedala, nema daljinskog......

Zalim jedino sto nemam klime, jer sve ostalo sto mi je bitno imam na mobitelu i spojeno na radio, dok kamera mi zatreba jednom u mjesec dana kada je bas na knap.
Ostalo....... pa i potrosnja mi je vise nego tolerantna:
grad: ~8l
autoput: 6-9l
kombo normala voznja cca 15 preko ogranicenja: 5.5-6l

Benzin, 1.3, 82 konja. Ovaj vikend taj isti 14 godina auto je potegnuo 180 na autoputu. Potegnuo, inace 160 je neka top speed gdje je preko forsiranje...... Znaci, ide, ubrzava, nije trom i tada papa ~9l. No ima jos preko 2000 RPM-a......

Tako da ono, ima ljudi koji kupe sto zele i sto mogu i sto trebaju. I onda to "cuvaju", odrzavaju, ulazu. U odredenom trenutku se rastave od njega, no ne bez zalosti .

I onda da razmisljam o drugom autu, starom 5-6 godina, koji isto moras odrzavati i placati ga, koji isto se hoce pokvariti?

Burko je offline   Reply With Quote