Mislim da je ova recesija malo drugačija, ozbiljnija od svih dosadašnjih, iz dva razloga.
1. Ovo je prvi put da su BTC i općenito, kriptovalute, dobile velike medijske naslove i privukle veliku pažnju mainstreama na sebe. To je dobro jer mogu zabilježiti rast kakav smo vidili u 12-om mjesecu, ali loše jer to više privuče pozornost vlada i poreznih institucija, koje sada zauzvrat, prijete da će sve pozatvarati i banirati.
Do sada je sve bilo fun&games jer je prolazilo ispod radara, mislim da je s tim gotovo i da je pred nama grbav period borbe za legitimitet kripta i prava na trgovanje njime.
Također mislim da ovakav rast više možemo zaboraviti, dosta se ljudi iz mainstreama zaletilo i sada opeklo s ovim, dosta se njih više neće vratiti.
2. Prijetnje ovih i onih vlada da će "banirati bitcoin" više ne bih olako shvaćao. Do sada smo se rugali s time i trpali sve u "FUD" koš, međutim ne zaboravimo da ako žele, mogu nam zagorčat život, do te mjere da se više neće isplatiti zajebavat sa ovim. Da, možete ko Kinezi pribjeć trgovanju kriptom preko Telegrama i šta ja znam, ali uskoro će u njih ta radnja defacto biti ilegalna. Da ne pričam o tome kako dodatno mogu zagorčati živote blokirajući sve živo na razini ISP-a, oduzeti dozvole za poslovanje burzama, itd.
Dovoljno je da se desi jedno malo veće sranje s cryptom (čak i ne mora biti realno, mogu fabricirati vijest), npr. da se netko raznese nasred Londona i napišu kako je opremu platio cryptom, i dobili su sve potrebne dozvole da crypto strpaju u lijes.
Pitanje je samo kako će se oni interno dogovoriti, da li u njemu vide više zarade ili više opasnosti, tako da bih ja smanjio generalna očekivanja oko crypta. Drag mi je, podržavam tehnologiju, ali to je mala riba ubačena u akvarij velikih riba, i prijeti im da će ih sve prebit...