Prije otprilike godinu dana sam kod frenda u njegovom glazbenom studiju instalirao novi PC - AMD Athlon 64 3000+, MB Asus K8N-E Deluxe (socket 754) 1,5 Gb RAM, preselili iz starog PC-a hard-disk (PATA) i dodali novi Seagate 200 Gb SATA.
Nakon cca 2 mjeseca rada, audio zapis sa Seagate-a je poceo pucketati kod reprodukcije, disk se poceo sve teze otvarati i zatim je posve otkazao. U trgovini su dali drugi disk, isti, a sa servisa javili da je onaj prvi definitivno otkazao, ali nisu precizirali o cemu se radi. Sa drugim diskom se ponovila ista stvar, nakon cca 2 mjeseca. Isti kvar. Pa smo mjerili voltaze, promijenili napajanje PC-a, stavili jace napajanje, stavili disk WD 120 Gb SATA, kojemu se opet dogodilo isto.
Onda smo promijenili maticnu plocu, stavili novu (isti model) misleci da bi problem mogao biti u SATA kontroleru. Stavili novi HD opet od neke trece firme, valjda je Maxtor - ali se ovih dana i s njim pocelo dogadjati isto. Usto je poceo pucketati i stari PATA disk, koji je do sada uvijek normalno radio.
PC je smjesten u odvojenom prostoru, pretincu u zidu, drvenim panelom odvojen od studija. E sad, u tom pretincu se nalazi i napajanje mixera, to je Peavey AMR 800, i to napajanje je oko 30 cm iznad PC-a, a u blizini, oko pola metra udaljeni su glavni studijski monitori, JBL 4312 A (veliki i jaki zvucnici) - ali su oni prislonjeni uz zid koji ih odvaja od tog pretinca sa PC-om. PC dobiva struju kroz UPS Trust 600W. Sound kartica je Creamware Luna + A16 konverter.
Poceo sam misliti da se mozda radi o nekom magnetskom polju koje malo-pomalo unistava diskove, uvijek na isti nacin. Ali ja o tome ne znam gotovo nista, pa vas molim da mi kazete je li to moguce i sto bi zapravo mogao biti uzrok, ili da li imate ikakvih slicnih iskustava. Meni se prije 2-3 god. dogodilo da sam na probi mobitel ostavljao na bas-pojacalu i nakon par dana je kartica bila potpuno izbrisana - valjda zbog magnetizma velikog bas zvucnika.
Ali prije ovog PC-a je u istom pretincu bio stariji PC, Pentium 1,6 - sve ostalo je bilo postavljeno na isti nacin, SATA diskova nije bilo naravno - i nije bilo takvih problema. Kuciste tog PC-a je bilo staro, limeno, tesko - ovo novo kuciste djeluje slabije, njeznije - mozda i ovo kuciste slabije stiti od magnetizma? Ispricavam se na preopsirnosti - ali sam zelio odmah opisati situaciju da vidite o cemu se radi, da ne moram kasnije jos u 10 postova dodatno opisivati stvar.