Tema: Automobili
View Single Post
Staro 22.12.2017., 06:08   #33181
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Vezano za accenta, koliko god ljudi kenjali po tim autima, mehanicki su bili jako dobri. Mana je bila limarija i sama cvrstoca sasije.
It's not a bug..... it's a feature .

OK, sve jasno po pitanju lima jer zaista gledam po cesti accente i getze te stvarno je rijetko, rijetko koji bez piklica straga, nacetog praga, da se sjaji i uredno izgleda lak/farba.
No s druge strane, imao sam kaddeta D liniju, nepoderivo i neunistivo. Osim lima, taj auto bi i dan danas veselo jeo kilometre da nije sam sebe pojeo - lim. Iako je sasvim bitno, najbitnije kod posjedovanja ovakvog vozila poput accenta sto zapravo kao vlasnik zelis i ocekujes:
status na cesti, u drustvu?
atraktivan dizajn iznutra?
lots of features, poput senzora za kisu/istrosenost kocnica/senzora za rad senzora?

ne....... radni stroj koji sto bolje upija nase ceste, moze i sposoban je pratiti svakodnevnicu u svom okruzenju (moze li pratiti druge aute na cesti), jeftino odrzavanje i sto rjede odrzavanje, pouzdanost na -20C i +50C, zamjenski što polovni sto originalan dijelovi, dobra podrska po pitanju mehanicara.

Ovaj se meni isplatio ulozenog novca prilikom kupovine i sada se nadam da sam mu produljio opstanak u mojim rukama jos barem 3-5 godina.

Ali ok, potrebe i zelje su individualne, samim time i posjedovanje automobila.
Tako da se razumijemo .

Citiraj:
Autor dart_tom Pregled postova
ovaj stari mi je isto imao klasicnu boljku,hrdja rubnika blatobrana,ali ovaj iz 2004. niki klinac,nista hrdje
Izrod.
Zaista mi je fascinantno da nema trunke hrdje, no ok, iznimke se dogadaju . Sretan covjek je kada ga pomazi sreca.

Citiraj:
Autor dart_tom Pregled postova
moja oba su bili benzinci,potrosnja od 6 do 6.5l,na more preko bosne(ne brze od 90) 5.5l
OK, i moj trosi malo, ali brate....... to je pod strogom kontrolom drzanje broj okretaja, njezno saltanje, 1750rpm-a i kruzanje i po gradu i po otvorenome.

Ja svog i ne stedim bas, jer sam skuzio da nema smisla . Ako hocu leggero voznju, ok, imam laganini tempo, sve prolazi prebrzo oko mene, a ja cu doci kada dodem. Svaki lezeci se primjecuje 300 metara unaprijed, svaki semafor dolazi i nikako doci jer usporavas ispred njega dobrih 100 metara, svako kretanje je lagani razvoj okretaja i dolazenje do sljedece brzine.

Ovako da, ovako i po gradu ja mogu, no taj visoki okretaj kad ga vidim, osjetim i kada ode......... ode auto, ode i potrosnja na ~8l/100km, dobivaju plocice svoju potrosnju, no uz ovakvu voznju - i dalje je ulaganje skoro smijesno po pitanju novca.

Btw, ove godine mi je dao par znakova da ipak godina proizvodnje znaci sljedece:
sajla iz mjenjaca prema getribi hoce puknut. Usred voznje. Usred polukruznog okretanja . I hoce dovesti do malo neugodne situacije jer sam stao poprijeko obje trake, no jbg, zguraj ga sa strane, pozovi HAK i u servis. Trosak? Polovne sajle (obje, jer tako idu) me ispalo 200 kuna, mehanicaru na ruke dodatnih 100 kuna = 300 kuna. Stao je ujutro na putu na posao u 07:20, u 15h je bio nazad na cesti.

Straznji grijac nece raditi. Ne grije. Ja mu raskopao sve straga, premjerio sve vodove grijaca, sve konektore, sve zice - sve radi, osim sto ne grije. Dalje saznao gdje mu stoje releji osim onih ispod haube, po zvuku paljenja grijanja i osjetu otkrio koju kutijicu da skinem (jer je relej dodatno reguliran preko timera od 15min), otvorio kutijicu - izlazni napon s releja izgubio kontakt, tj lem se odlemio. Trosak? Moje vrijeme, zalotao nazad sve, radi kao prvog dana.

Tjedan dana iza, kako je krenulo bljutavo vrijeme i kisa, prestalo raditi centralo zakljucavanje. Raskopao cijela vozaceva vrata (nakon naravski provjere svih osiguraca i zica), cijelu kvaku s 8 polugica vadi vanka, sve..... Ostalo staklo i elektromehanika za regulaciju stakla. Gola vrata.
Problem? Kutijica iza mehanickog dijela koja aktivira lock/unlock, a u kutijici mehanicki prekidac - klizac . Popravak cas posla, sve ocisti, stisni limove malo jace da bolje hvataju, podmazi sve s uljem i testiranje prije ugradnje svega nazad - lock/unlock ko' prvog dana .

Glupavi kvarovi i ima toga jos sto covjek sam moze popraviti, ako se interesira i posjeduje minimalnu kolicinu tehnickog znanja. Kao da ga je radio rus, radi dugo jer je jednostavno sklopljen i kada prestane raditi - za detekciju ne moram posjedovati ultrabrutalnonaprednosveznajucu dijagnostiku koja - kosta. Niti za popravak moram otvoriti minus u banci jer je dio nepopravljiv, da se mora kupiti cijela plocica sa 1001-om funkcijom bez koje ECU ne jebe zivu silu.

Svaka cast senzorima, no ne trebaju bas svugdje niti svakome. Samo mi ostavi mogucnost da mogu sam pronjuskati, ja vec sretan jer mogu pronjuskati i mozda sam rjesiti problem. Da ne spominjem kvake unutarnje i vanjske, pucanje 4 sajle od namjestanja retrovizora iznutra, zarulje po svim farovima i promjene istih, krepavanje alternatora i zamjena istog kod frenda kojemu sam isao na sred dvorista sa setom gedora itd itd itd........

Rusko vozilo koje nije za Rusa . Ide i tesko da ce stati, kada stane - ne moras biti nista drugo nego covjek da bi ga vratio u pogon.
Rezime - ukratko

Burko je offline   Reply With Quote