Citiraj:
Autor SrKi
Ekipa, trebao bih savjet bez previše kompliciranja.
Za par mjeseci mislim kupiti stereo zvučnike za novi stan. Radi se o dnevnoj sobi od cca. 30 m2.
Koristili bi se za slušanje muzike i gledanje filmova, ništa prezahtjevno.
Pošto sam totalni laik za ovu temu, molio bih neki prijedlog.
Budžet je cca. 3000-4000 za zvučnike. Za reveiver nemam pojma iskreno, ali bilo bi poželjno da je neki jeftiniji.
Što se tiče evenutalnih nadogradnji u budućnosti, možda bi se subwoofer stavio. Osim toga iskreno sumnjam.
Mislim sam što se zvučnika tiče ići na Audioengine A5+, a za receiver nemam pojma.
Dakle isključivo novo i dostupno kod nas me interesira. Poželjno da je crne/bijele boje.
Hvala!
|
Ne znam koji ti je omjer gledanja muzike i filmova, ali za filmove bi ti definitivno preporučio surround sustav, barem 5.1. Uvijek možeš krenuti s dva prednja zvučnika, poslije dodati sub i centar pa surrounde(sub i centar su ti najvažniji za gledanje filmova, jer skoro svi dijalozi dolaze iz centralnog kanala).
Za receiver, ovo bi ti možda bila dobra opcija (vidim da je 30% snižen):
https://www.ronis.hr/av-receiver-mar...R1508/product/
Uvijek bi ti preporučio da ideš na receiver umjesto stereo pojačala, jer je tržište receivera puno zasićenije te su zbog toga cijene niže. Stereo pojačala se manje prodaju, te je zbog toga razlika u cijeni mala, a u AVR-u dobiješ 7(5) kanalno pojačalo koje onda možeš kasnije iskoristiti ako dodaješ dodatne zvučnike.
Citiraj:
Autor Šole
Aha u to se bas ne razumijem kako se gleda je li 6 ili 8Ohma. Sto to onda znaci?
Ti KEF su mi iznad budzeta. Vec su mi i Dali za koje sam dobio preporuku, ali do njih cu se vjerojatno rastegnuti, tako da moram povisiti budzet na negdje 1200 chf.
|
Ne znam koja ti je veličina sobe, ali možda možeš ići i s bookshelfovima. KEF Q350 su cijenom puno prihvatljiviji. U svakom slučaju, ako si u mogućnosti, odi prije poslušaj zvučnik prije kupnje. Nakon toga ćeš dobiti puno bolji dojam što ti zapravo treba.
Svaki zvučnik ima impendanciju. Da skratim, za zvučnik niže impendacije ti treba veća snaga pojačala, ali s druge strane, oni za istu ulaznu voltažu mogu isporučiti veću glasnoću zvuka.
Ono što je bitno kod zvučnika je njihova osjetljivost na nominalnoj impendanciji. Standard je da se mjeri glasnoća (SPL = Sound Pressure Level), na udaljenosti od 1 metar kada je pojačalo postavljeno na 2.83V (to je korijen iz 8).
Primjer:
Ako je pojačalo postavljeno na 2.83V, 4omski zvučnik će vući 2W iz pojačala, dok će 8 omski zvučnik vući 1W. (Power = Voltage2/resistance. 2.832 = 8. 8/8ohms = 1 watt.)
S druge strane, za tu istu voltažu, 4 omski zvučnik će imati 3dB veći SPL.
Pretpostavimo da je osjetljivost zvučnika 86dB. Za svaki dupli utrošak snage, SPL se povećava za 3dB.
2 w = 89 dB
4 w = 92 dB
8 w = 95 dB
16 w = 98 dB
32 w = 101 dB
64 w = 104 dB
128 w = 107 dB
256 w = 110 dB
Da skratim, vjerojatno će ti svi zvučnici biti više nego dovoljno glasni, osim ako nemaš ogromnu sobu
EDIT: pošto vidim da mnogi traže zvučnike, evo dobre liste koja će objasniti stvari pri odabiru:
http://www.avsforum.com/12-things-to...-for-speakers/