Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 05.12.2017., 13:15   #8948
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Pa mislim da zapravo i ovdje vrijedi onaj poučak od prije par stranica "da sva pojačala zvuče isto"
Pojačala zvuče isto ako su ispravno konstruirana te ne uvode distorzije.
Problem je što neka nisu pa zvuče različito

Isto se odnosi na DAC-ove, žice, interkonekte, AVR-ove itd. Ako su ispravno dizajnirani i ne uvode distorzije, razlike ne mogu biti čujne - jer ih nema.
Ispravno konstruirani DAC od 30 dolara ima jednak output kao ispravno konstruiran DAC od 3000 dolara. I da, postoje ispravno konstruirani DAC-ovi za 30 dolara

Tri su glavna faktora pri reprodukciji zvuka:
1. Nosač zvuka - nažalost, na ovo nemožemo utjecati i postoji hrpa loše masteriranih CD-ova/ploča s velikom dinamičkom kompresijom
2. Zvučnici - koji moraju imati što manja odstupanja u cijelom frekvencijskom rasponu i to:
a) kod direktnog vala koji prvi dolazi do slušatelja i najviše utječe na dojam dobrog zvuka (on-axis response)
b) direktivnost zvučnika, tj. što manje frekvencijsko odstupanje kod dispreziranog vala (off-axis response)
3. Soba, tj. prostor - koja najviše utječe na frekvencije do 400Hz (transient room frequency). Ovo ovisi o samoj veličini, obliku sobe i namještaju. Pravilo je da manje sobe više utječu na zvuk zbog veće količine refleksija. Ovo se da poprilično ispraviti modernim DSP room correction algoritmima, poput Dirac Live-a (radi frekvencijsku i impulsnu korekciju - tj. amplitudnu i vremensku korekciju), Audyssey (koliko znam radi samo frekvencijsku, tj. amplitudnu korekciju) ili neki od proprietary room correction algoritama ugrašenih u pojedine receivere.
messiah je offline   Reply With Quote