View Single Post
Staro 23.11.2017., 02:37   #955
Trekkie4
Guest

Nije baš stari "hardver", ali eto tu je negdje blizu...

Susjed me zamolio da mu uredim Marantz 2226B receiver koji je bio van pogona (zadnjih 20-ak godina?) pa sam se malo zabavio... Tipični problemi tipa krčanje potenciometra, pregorene (sve) žarulje, desni kanal nije davao zvuk, itd. Bilo kako bilo, sad izgleda prekrasno, a kao nagradu za trud mi je poklonio kazić

Istina, trebalo je dosta truda da ga se osposobi za rad, svo gumeno remenje (tzv. gumice) se rastopilo u naftu i kontaminirale mehanizam. Zatim je bilo posla i sa play/rec prekidačem, lijevi kanal je hvatao fantomske šumove i smetnje ali to je sve otklonjeno na ovakav ili onakav način. Ono što me više muči je manjak rezervnih dijelova i stručna literatura, priručnici za popravak. Tako da sam još jednom morao improvizirati i koristiti remenje manjih dimenzija i širine. Kao rezultat malo "zategne" s vremena na vrijeme, tempo mehanike nije ujednačen ali to se bude sredilo samo od sebe jednom kad se guma rastegne i prilagodi novom položaju. Ionako ga nemam namjeru koristiti, imam nekoliko kazića u kolekciji, ali uvijek je lijepo vidjeti i restaurirati klasiku

Sličnu (ako ne istu) priču sam imao i sa jednim Akai kazetofonom, prije nekih godinu dana. Još ga imam, platio sam dijelove najmanje 100-ak kn a usprkos svemu i dalje ne radi kako bi trebao. VHS video rekorderi još prolaze kako-tako, nađe se dijelova ali kazetofoni su postali ugrožena vrsta, dijelova je iz godine u godinu sve manje, i sve je teže pronaći informacije poput šifri određenih dijelova i/ili specifikacija istih
  Reply With Quote