Citiraj:
Autor Pupo
Da se razumijemo, ima i VPN na serveru svojih prednosti, pogotovo ako se radi o nekom domenskom okruženju, puno korisnika i sl. Al onda je to neka druga priča.
|
Je, pravo kažeš!! Da, to je već ozbiljna priča, no i router ozbiljnih performansi (npr. MTik ccr serije ili ozbiljni cisco i sl...) to također odradi bez problema. No to i naravno košta kao i ozbiljan "interni" server za takve potrebe. Ako je pak Active directory nužan zahtjev onda je svakako vrijedno razmišljati o vpn-u na serveru koji nije router. No, ja bih osobno ipak čak i u tom slučaju preferirao router (ozbiljan router) kao mjestu setup-a za vpn jer router može odraditi AAA (Authentication, Authorization, Accounting) bez problema u poveznici sa lokalnim MS RADIUS serverom koji je unutar LAN-a. Mislim da na taj način bolje štitiš RADIUS Active directory server, a imaš profi stabilan VPN bez da radiš DMZ ili neke druge trice mice. No to su svakako sada već profi razine i za to se već plaća IT profiće i konzultante..., a ja to nisam... :-)