View Single Post
Staro 08.10.2017., 23:19   #4
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Također, +1 za VPN na routeru (konkretno kod tebe MTik), a ne na serveru iza routera.
Naime, router je u pravilu najčešće početak mreže (ako izuzmemo switcheve, GPON-e, ONT-ove i sl. Layer2 opremu) i on je Layer3 te najčešće router ima javnu ip adresu, a što sve znači da je na njemu najlakše i često optimalno podesiti VPN server jer (pod pretpostavkom naravno da je router ozbiljan a ne neki šrotenzi jeftinjak od naših ISP-ova, a MTik naravno JE ozbiljan router u kojeg možeš imati povjerenja) nemaš problema s forwardiranjem ni portova ni protokola, firewall filter mangle... možeš podesiti do najfinijih detalja, log je na routeru... Također ako nešto ne valja a znaš da si dobro podesio na routeru možeš sa 100% sigurnošću tražiti od ISP-a da ti to nešto omogući/odblokira (ovo pričam iz prve ruke) jer ti treba za VPN i slično. Naravno router mora imati i relativno sposoban CPU jer vpn ipak konzumira cpu snagu, ali ako se radi o jednoj/dvije simultaneous konekcije i brzinama do 20ak Mbps ne bi trebalo biti frke. Evo, malo sam produžio, al ima i još, naravno.. :-). Možda pomogne

beroland je offline   Reply With Quote