View Single Post
Staro 31.08.2017., 20:45   #1280
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Kako zapravo nitko osim mene samog ne može riješiti pitanje kakav je monitor meni, poškicao sam malo koji se monitori nude polovni u okolini. Uvjet je bio naravno da dođem monitor probati prije kupnje, što sam i napravio sa EIZO Foris 2735.

Nakon provjere ustanovljeno je da nema apsolutno nikakvog backlight bleedinga, niti jednog stuck/dead pixela, te da je monitor radio samo 800h u proteklih godinu dana. To mi je odgovaralo uz naravno i polovnu cijenu, čime sam "ušparao" četvrtinu cijene u odnosu da sam novi kupovao "na slijepo" (najniža cijena je 930€).

IPS Glow je također znatno manji kod novog EIZO-a. Razlog je primarno u tome što Dell ima deblji i zrnatiji premaz, dok je EIZO semi-glossy, ali daleko od toga da zrcali disperzirane izvore svjetlosti (npr. danje svjetlo kroz prozor).

S tvorničkim postavkama je prikaz slike odličan, dok tek u usporedbi s Dellom iz 3007WFP otkrivaju se nešto hladnije boje (vuče ka više plavom). Djelomičan razlog je i razlika u pozadinskom osvjetljenju (CCFL vs W-LED), što ide u prilog činjenici da su boje vrlo dobro pogođene.

Malo sam se poigrao temperaturom boja i vrlo lako našao odgovarajuće postavke.

Direktna usporedba donosi činjenicu da je i u windowsima već odmah i laiku (mojoj ženi) vidljivo o čemu se radi kod povećanog refresh ratea. Nakon sat vremena igranja, vrativši se na 3007WFP čini se kao da su sve kretnje mutnjikave.

Jedina mana je što je 3" razlike u stvarnosti dosta više. EIZO je dosta manje površine, no može se progutati.

Usporedba veličina na fotkama, pokušao sam poravnati sam ekran bez kućišta, te fotkati što je okomitije moguće):