Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.08.2017., 00:03   #30985
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ometanje je problematično, gledano zakonski.

Za ometanje mora biti kršenja zakona, a obično ga nema, tj. definirano je kad ga ima.
Da, nažalost fali dodatak koji bi proširio tumačenje sljedećeg članka na kolnik s dvije ili više prometne trake u istom smjeru.

Članak 51., prvi u "Brzina" odjeljku

Citiraj:
(2) Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
(3) Kada je brzina kretanja vozila iz prethodnog stavka manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim kada koristi žuto rotacijsko svjetlo.
Više sam apelirao na zdrav razum i određenu dozu kulture i poštovanja u prometu kod takvih situacija.

Iako, ometanje prometa je definirano:
Citiraj:
81) »ometanje prometa« je radnja u prometu kojom se nekoga suprotno prometnim propisima prisiljava na promjenu dotadašnjeg načina sudjelovanja u prometu
Eh sad, ukoliko sam ja dolazio s 80kmh po Slavonskoj do auta u lijevoj traci koji se vozi 60kmh, on je mene suprotno gornjem propisu prisilio na promjenu mojeg dotadasnjeg (ispravnog) sudjelovanja u prometu. Jedino ostaje pitanje "sigurnog pretjecanja" i je li pretjecanje desnom stranom sigurno. Propisi koji vrijede za autoceste sugeriraju da nije sigurno.
IcyTexx je offline   Reply With Quote