View Single Post
Staro 06.08.2017., 14:13   #8674
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Rista Pregled postova
Ako se ne mozes protegnuti do XE90, moja preporuka je XE85 + bias light. Ne mora biti ni neko "profesionalno" rjesenje, ima bijelih led stripova koji su priblizno 6500K a imaju sve za smijesne pare. Razlika u percipiranom kontrastu je ogromna a gledanje u potpunom mraku ionako nije zdravo ni za oci. Hrpa OLED vlasnika koristi isto bias light.

A za XE85 vs XE90 sto sam ja primjetio, osim ocitih stvari tipa FALD vs edge lit:

- XE90 ima bolju uniformnost, sto je logicno. Na XE85 se moze vidjeti blaga neujednacenost tipicna za edge LED
- XE90 nema dirty screen efekt/banding, XE85 takodjer nema od naprijed ali ima pod kutem i to u vidu vertikalnih linija
- XE90 je glossy ekran, XE85 polu mat. Potonji losije izgleda po pitanju kontrasta ali ga je puno lakse cistiti
- daljinski izgledaju slicno ali su potpuno razliciti u osjecaju. Od XE85 su mekane tipke i nisu "clicky"
- Iako se nebi reklo na prvi pogled, XE90 je elegantniji dizajnom, sa malo uzim rubovima i donjim rubom simetricnim sa ostatkom
- XE90 ima eksterni power brick, ali se isto moze izvesti da se zakaci iza na TV ako ides monitorati na zid. XE85 je tanji i vjerojatno pogodniji za wall mount
- dijelovi postolja na XE90 su kombinacija metala i plastike dok su na XE85 potpuno plasticni

Onako opcenito se osjeti da je XE90 visa klasa ali da nije bilo bandinga, ja bih bio zadovoljan sa XE85. Ni na jednom od Sonya nisam primjetio gafove u kvaliteti izrade tipa Samsungovih a ekrani dolaze cisti kao iz laboratorija
Po čem se vidi da je XE90 viša klasa?

Samo xe85 ima manji peak brajtnes u HDRu i muči me ovaj edge osvjetljenje..
zvonac je offline   Reply With Quote