Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.08.2017., 16:48   #30909
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Mene automobili ni ne brinu toliko (u zadnjih 15-ak godina CO2 emisija vozila u EU se smanjila za trećinu), koliko zrakoplovi i brodovi. No to je pak druga priča.
Avioni i brodovi primarno onečišćuju planet, ali auti, kamioni i autobusi drastično zagađuju lokalno, mjesta gdje živimo i provodimo većinu vremena. Jedno je dugoročna ekologija, drugo je i ekologija i direktan utjecaj na zdravlje ljudi.

Citiraj:
Teško da će biti kraha distribucije ili proizvodnje (prije neće biti izvedbe novih distributivnih kanala ili potencijalno redukcija) koliko je potrebno naći nove izvore energije (i skladištenja) i vidjeti kako se fosilski izvori el. energije mogu prebaciti na nešto "prirodnije".
Jasno. Ali gledaj distribuciju i uzmi u obzir prijelaz na ekonomičnije i štedljivije uređaje. Ja sam samo na rasvjeti prijelaskom na LED ukinuo 700W dnevne snage koju trošim, a kamoli još na uređajima koji se koriste 0/24.
Mislim da se konačno mičemo s mrtve točke u korištenju renewablesa, u zadnjih nešto godina. Polako kako će se gasiti fosilski izvori, tako će im mjesto uzimati renewables. U daljoj budućnosti će vjerojatno postići i neki odmak u fuziji, vidjet ćemo. Optimističan sam da će Paris Agreement kroz sljedećih par desetljeća promijeniti dosadašnje vođenje stvari.

Citiraj:
Iskreno, ne znam što to točno Tesla bitno nudi. Na stranu marketing i slično. U Teslinim vozilima nema nekih bitnih tehnoloških elemenata u odnosu na ostale proizvođače, iako je to još proizvodnja u razvoju.
Koja je EV alternativa Tesli? Je li postojala prije 2012.? A poslije 2012.? Nudi radikalan shift u poimanju automobila. Smanjenje kompleksnosti powertraina, jednostavnost održavanja, radikalan napredak u korisnosti autopilota (dok se drugi automakeri već desetljeće sporo bakćaju s tim, da prodaju što više polovično korisnih sistema), OTA SW update, . Pa da nema njih, ne bi nitko mrdnuo prstom da EV učini viable alternativom trenutnim ICE autima. To što se EV ne uklapa u tvoj raspored ne znači da hrpa drugih ljudi može veoma komotno živjeti uz njega.

Citiraj:
Litijske nisu baš good enough iz niza razloga (prvenstveno kapacitet, težina i zapaljivost), zato po meni treba gadnih promjena u tom spektru.
Napisao sam težinu Tesle Model 3 u usporedbi s BMW 3 sedanom. Skoro pa su jednako teški, razlika je u par desetaka do 100kg. Nije se desio slučaj da je vlasnik Tesle izgorio u autu zbog zapaljenja baterije. Trenutno su "good enough".

Citiraj:
I tu je dijelom problem, treba se unificirati, ne da svatko ima svoje. Danas s bilo kojim vozilom dođeš na bilo koju pumpu. Zamisli da imaš em brdo chargera po zemlji em svaki je za dio vozila. Nastao bi kaos.
I to će se desiti, Superchargeri su trenutno s razlogom proprietary, baš kako bi se pokrenula izgradnja ostatka infrastrukture, a ne da trenutni automakeri profitiraju od Tesle i metnu prst u uho. No, nažalost, nikad vjerojatno neće biti unificiranog standarda kao što je trenutno šmrk s pištoljem i rupa u autu.
IcyTexx je offline   Reply With Quote