Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.08.2017., 00:20   #30870
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Problem i je u tome što je znanstveno dokazano i istraženo.
Energetska gustoća baterija i načini punjenja predstavljaju problem. Na tome rade mnoge znanstvene institucije u svijetu i postoje napretci, pitanje je kad će te baterije postati realno dostupne i po kojoj cijeni.
Do tada će klasično gorivo s par desetina puta većom energetskom gustoćom, načinom punjenja i rasprostranjenošću pumpi biti u prednosti.
Jasno, to stoji, ali nisam govorio o tome.
Mislio sam na zagađenje i "mirišljav zrak". I na onu pogrešnu švedsku studiju koja govori da proizvodnja baterije za električni auto izbaci onoliko CO2 koliko neki dizlo emitira u 8 godina vožnje. Isto tako, zagađenje nije samo ispuštanje CO2.
Izgleda da ljudima ekologija nije bitna dok voze čađare, ali se svi odmah dignu na noge da point outaju da električni auti nisu ekološki.

Citiraj:
Nije uopće problem svaki dan, problem je povremeno i "univerzalnost" današnjih vozila. Za sada EV predstavlja realan odabir samo kao drugo vozilo. Kad uleti kao realan odabir makar u jednom segmentu, to će biti napredak.
Tu sam isto više mislio na najavljivan krah distribucije i proizvodnje električne energije. Baš zato što prijelaz s ICE na EV neće biti preko noći (ali će biti brži nego što neki misle), sve će se to stići podesiti i prilagoditi.

Citiraj:
Pa tehnički ne znam baš što je to Tesla napravila (na stranu kao ni Apple) osim marketinga. Više se nadam onome što rade MIT i ostali. Litij bazirane baterije za takvu namjenu mislim da nisu nikakva stvarna opcija, mora doći "nešto novo". Je li to grafen, magnezij ili nešto treće...
Mrvicu sam se krivo izrazio (ispričavam se što nabrzaka pišem postove pa ih ne proofreadam). Model S je izašao 2012. a prije toga i nakon toga se još nije pojavio električni auto koji bi ugrozio ili matchao ono što Tesla nudi. Bilo za $35k, $80k ili $150k. Iako se stari automakeri neprestano hvale da imaju aute, da rade na njima i "samo što ih nisu gurnuli u prodaju". Tehnologija i znanje za napravit takav auto postoji veoma, veoma dugo, ali nitko ga nije napravio dok nije došla Tesla. Potpuno je pogrešno svesti ono što Tesla ili Apple rade samo i isključivo na marketing jer i iza proizvoda koji se oslanja na postojeću tehnologiju itekako stoji znatna količina R&D. Ništa ne uspijeva samo na marketingu, a prije ili kasnije, uglavnom prije, propadne. Davno bi Tesla ili Apple nestali da se radi samo o tome. Ljudi brkaju marketing s današnjim hypeom koji je izgleda postao obvezan za bilo koji proizvod koji biva gurnut na tržište.

Prije ili kasnije će se pojaviti nova kemija za baterije, ali do tada su litij ionske "good enough". Da čekamo savršenu tehnologiju za razvoj proizvoda, nikad taj proizvod ne bi vidio svjetlo dana.

Citiraj:
Trenutno, da bi to napravio moraš imati iznimno jaka napajanja Supercharger stanica. To jednostavno nije izvedivo na globalnoj razini, s raznim varijantama koje proizvođači imaju i s načinima financiranja.
Govorim isključivo o Tesla Superchargerima, ne znam kako stoje druge kompanije. Trenutno svaki par Superchargera ima snagu od 145kW, s maksimalnim punjenjem auta snagom 120kW. Za sljedeću generaciju se očekuje snaga od 350kW (nisam siguran je li to za par ili za single konektor).
Pa kad pogledaš neku Supercharger stanicu s recimo 5 parova chargera, rekao bi da je suludo da uspijevaju dopremit i cuclat 725kW (a i AC-DC konvertirat), a da se ne radi o nekoj tvornici ili ogromnom klasičnom potrošaču. Ali ipak, uspijevaju. I duplaju broj superchargera u ovoj godini. Worldwide.
Opet, Superchargeri nisu namijenjeni tome da ti puniš bateriju isključivo na njima. Namijenjeni su za brzo dopunjavanje prilikom putovanja svakih 200-300km ovisno o dometu i brzini vožnje, dok ćeš većinu punjenja obaviti kod kuće preko noći, na poslu i slično.

https://www.tesla.com/findus#/bounds...harger&name=us
IcyTexx je offline   Reply With Quote