Citiraj:
Autor IcyTexx
Neki bi trebali naučiti razlikovati ono što sami zaključe iz onoga što im je vidljivo pred očima ili pod nosomi onoga što je znanstveno istraženo i dokazano. Često ovo prvo nema veze s realnim stanjem stvari.
|
Problem i je u tome što je znanstveno dokazano i istraženo.
Energetska gustoća baterija i načini punjenja predstavljaju problem. Na tome rade mnoge znanstvene institucije u svijetu i postoje napretci, pitanje je kad će te baterije postati realno dostupne i po kojoj cijeni.
Do tada će klasično gorivo s par desetina puta većom energetskom gustoćom, načinom punjenja i rasprostranjenošću pumpi biti u prednosti.
Citiraj:
Autor IcyTexx
Također, neki imaju kalkulacije kao da svaki auto na svijetu dnevno napravi minimalno 300km i da se svaki auto mora konstantno puniti kad stoji. Koliko vas dnevno napravi više od 55km (20.000 km godišnje)?
|
Nije uopće problem svaki dan, problem je povremeno i "univerzalnost" današnjih vozila. Za sada EV predstavlja realan odabir samo kao drugo vozilo. Kad uleti kao realan odabir makar u jednom segmentu, to će biti napredak.
Citiraj:
Autor IcyTexx
Također, smiješne su mi priče kako Tesla nije ništa novo napravila. Isto kao što se brblja i za Apple. "Pa sve te tehnologije su već postojale."
|
Pa tehnički ne znam baš što je to Tesla napravila (na stranu kao ni Apple) osim marketinga. Više se nadam onome što rade MIT i ostali. Litij bazirane baterije za takvu namjenu mislim da nisu nikakva stvarna opcija, mora doći "nešto novo". Je li to grafen, magnezij ili nešto treće...
Citiraj:
Autor IcyTexx
Pa Superchargeri će prije nego što očekujete drastično ubrzati punjenje, a rezanje vremena punjenja nekoliko puta će isto toliko puta povećati kapacitet. Plus duplanje broja trenutnih Superchargera, uključivanje novih igrača... Neće biti problem stati i napunit 2-300km u 5 minuta.
|
Trenutno, da bi to napravio moraš imati iznimno jaka napajanja Supercharger stanica. To jednostavno nije izvedivo na globalnoj razini, s raznim varijantama koje proizvođači imaju i s načinima financiranja.