Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.08.2017., 16:14   #30858
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Lak Pregled postova
Meni se cini da vi koji kritizirate i niste zadovoljni sadasnjim razvojem i stanjem elektricnih vozila bi htjeli da se odjednom preko noci sve preokrene i da struje ima na bacanje, da su EV 20.000 eura sa dometom od 600 km i da se napune u 15-20 minuta i tek onda bi rekli E to je to, daj mi jednog.
Ničeg nema preko noći, posebno tako fundamentalnog. Ja sam se oduševio prvim koji sam vozio prije 6 - 7 godina, no od onda su stvari praktički iste. Neki dan mi je, recimo, jako tužno bilo vidjeti Teslu na autocesti kako se vozi oko 100 km/h - valjda radi potrošnje, s klimom itd.
Sve to mi je korak nazad, bez obzira na troškove / zagađenje itd.

Citiraj:
Autor Lak Pregled postova
Ne vidis sad, ali budes 2030.
Znači, još 10+ godina? Dok to dođe uzet će mi vozačku.

Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
"Tebi i meni", u tome i je stvar, ti i on i ja smo različiti i imamo različite zahtjeve.
Tebi 200-500km dometa nije dovoljno jer očito gaziš velike dnevne udaljenosti, ali većina populacije nema takve zahtjeve.
Većina populacije živi u gradovima i trebaju im vozila za prevaljivanje gradskih udaljenosti, nije bitno da li je to 1km ili 100km ili 200km dnevno, ali nije sigurno granica EV vozila.
Većina populacije ima problem investicije u takvo što, o promjeni razmišljanja da ne govorim. Tu je osnovni problem.

Citiraj:
Tesla je itekako doveo nešto posebno u igru - pa većina ljudi prije njih nije niti razmišljala o EV-u, ta priča je stajala praktički na mjestu jako dugo (govorim o zapadnom svijetu).
Sad se em priča o tome jako puno, em se pokrenulo jako puno toga i glede proizvodnje.
Dosta proizvođača se pokrenulo sa mrtve točke zato jer ne žele ostati iza konkurencije po pogledu ponude.
Tesla je marketinški pojačao priču, ali praktički i svi ostali su radili na tome. Na stranu svi koji su postojali i nestali, već više od stoljeća. No osnovni problemi se i dalje ne rješavaju, već više od stoljeća.

Citiraj:
Osim toga je i pokrenuo izradu jedne od najvećih tvornica baterija ikad, s kojom je pokrenuto najveće rušenje cijena baterija ikad.
Paralelno sa svim tim pričama je sa solar city-em pokrenuo proizvodnju solarnog krova, i ideja je da praktički već danas kućanstvo ovisno o svojom poziciji na planeti može dobijati ili solidnu količinu energije ili većinu potrebne energije ili svu energiju koju potrebuje, i onda imati i dovoljno energije da napaja besplatno i svoj EV.
Tu ima velikih limita: od toga da je samo dio ljudi u kućama do limita solarne proizvodnje. Kod koje opet moraš imati u paraleli standardnu proizvodnju.

Citiraj:
Nije mi jasno kako možeš reći da nije donio ništa bitnog?
A što je tu točno novo?
Razvoj baterija traje desetljećima, ne vidim nešto novo kod Tesle. Solarni krov? Postoji desetljećima. Sve je to isto u malo drugačijem pakiranju. Autonomnu vožnju ni ne spominjem.
Iskreno se nadam nečem skoro novom, ali...