Citiraj:
Autor Old Iggy
Malo je "economy of scale" problem.
Da se napravi stotinjak puta više chargera, tj. da teoretski svako parkirno mjesto opskrbiš chargerom, opet imaš probleme opskrbe, proizvodnje, trajanja itd.
Tesla ništa posebno nije doveo u igru osim što je postalo glasnije. Na stranu što postoje i veći proizvođači, sama Tesla mi je osobno i dalje neupotrebljiva (kao i sam kocept EV-a).
A EV može zaživjeti kad postane realna opcija tebi i meni, ne pojedincima. Znači, ne kao treće ili možda drugo vozilo već i kao jedino. A to još ne vidim.
|
"Tebi i meni", u tome i je stvar, ti i on i ja smo različiti i imamo različite zahtjeve.
Tebi 200-500km dometa nije dovoljno jer očito gaziš velike dnevne udaljenosti, ali većina populacije nema takve zahtjeve.
Većina populacije živi u gradovima i trebaju im vozila za prevaljivanje gradskih udaljenosti, nije bitno da li je to 1km ili 100km ili 200km dnevno, ali nije sigurno granica EV vozila.
Tesla je itekako doveo nešto posebno u igru - pa većina ljudi prije njih nije niti razmišljala o EV-u, ta priča je stajala praktički na mjestu jako dugo (govorim o zapadnom svijetu).
Sad se em priča o tome jako puno, em se pokrenulo jako puno toga i glede proizvodnje.
Dosta proizvođača se pokrenulo sa mrtve točke zato jer ne žele ostati iza konkurencije po pogledu ponude.
Osim toga je i pokrenuo izradu jedne od najvećih tvornica baterija ikad, s kojom je pokrenuto najveće rušenje cijena baterija ikad.
Paralelno sa svim tim pričama je sa solar city-em pokrenuo proizvodnju solarnog krova, i ideja je da praktički već danas kućanstvo ovisno o svojom poziciji na planeti može dobijati ili solidnu količinu energije ili većinu potrebne energije ili svu energiju koju potrebuje, i onda imati i dovoljno energije da napaja besplatno i svoj EV.
Nije mi jasno kako možeš reći da nije donio ništa bitnog?