Prisilio sam se sporadicno potrositi 20ak minuta svojeg zivota koje mi nitko nece vratiti (srecom imam AdBlock pa se nadam da nece biti prihoda od mojeg gledanja) na ovo sasvim beskorisno klepetanje i zalosno je sto postoji 50.000 pretplatnika na svijetu koje nekriticno pusi ovakve price.
Stigao sam do dijela Intelovih akvizicija i njegovog kukanja o neinovativnosti i nesposobnosti Intela, a covjek "brani" AMD navodeci K7 za primjer AMD-ovog proboja; a svi koji imaju vise od 15 godina i nisu Hawker se jako dobro sjecaju smrtnih hropaca K6-2 sa hrpom L2 cachea (za to vrijeme), AMD Now! pokusaja pariranja SSE-u i onda cik pogodi, pala sjekira u med, Compaq ubio DEC i Alphu a Dirk Meyer razvalio x86 trziste sa Alpha klonom za boraniju. Najveci uspijeh AMD-a i zaista razlog zbog kojeg su tu gdje jesu je otkupljena pamet od propale firme. Kul.
Povijest IBM PC-a i kuknjava AMD-a u to doba s citatima s Wikipedije je vise nego smijesna. Sjeca li se itko od ovdje prisutnih zasto je Microsoft implementirao POSIX standar u Windows NT na zahtijev americkog Ministarstva obrane? E, pa IBM PC 10 godina kasnije.
I onda frajer spomene Alteru, najbolju Intelovu akviziciju ikada (o cemu sam
kratko pisao prije nesto vise od godine dana) kao primjer "lose investicije", docim recimo u
ovim i
slicnim istrazivanjima:
Citiraj:
Our results show that Stratix 10 FPGA is 10%, 50%, and 5.4x better in performance (TOP/sec) than Titan X Pascal GPU on GEMM operations for pruned, Int6, and binarized DNNs, respectively.
...the Stratix 10 FPGA can deliver 60% better performance over Titan X Pascal GPU, while being 2.3x better in performance/watt. Our results indicate that FPGAs may become the platform of choice for accelerating next-generation DNNs.
|
Odnosno:
Citiraj:
The TPU leverages the order-of-magnitude reduction in energy and area of 8-bit integer systolic matrix multipliers over 32-bit floating-point datapaths of a K80 GPU to pack 25 times as many MACs (65,536 8-bit vs. 2,496 32-bit) and 3.5 times the on-chip memory (28 MiB vs. 8 MiB) while using less than half the power of the K80 in a relatively small die. This larger memory helps increase the operational intensity of applications to let them utilize the abundant MACs even more fully
|
Sto uopce nije "problem" (samo) AMD-a, nego cijele HPC trzista opcenito. Pakiranje FPGA na x86 Xeone uopce nije nesto o cemu Intel barem ne masta, a onda ce biti tarapane.
Slatko je sto covjek zeli potrpati kakav dolar u djep sto ce ljudi izgubiti 2% od 24 sata koliko nudi dan da bi "culi nesto pametno" u prici u kojoj on "brani" AMD (od koga/cega) odnosno "napada" Intel (zasto?), ali nisam uspio naci da je snimao kako je Google ubio Altavistu, Yahoo i vjerojatno jos bezbroj kompanija, kako je Microsoft toliko mocan da ce prije doci smak svijeta nego ih itko makne od tu gdje jesu ili koliko taj isti IBM s pocetki price zaboli kurcina za cijeli svemir jer su toliko jaki da zadnjih 20 godina imaju najvise patenata u tom istom svemiru i mogu pogaziti sve pred sobom pa su time ubili vise ljudi na planetu nego bilo tko drugi...