Tema: Automobili
View Single Post
Staro 18.07.2017., 10:56   #30547
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Ne razumijem se u turbine. Kad sam kupovao auto i malo se raspitivao su mi rekli da postoje TDI PD motori (sad ću pokušati citirati prodavača) sa fiksnim i varijabilnim krilcima turbine i da da su ove sa varijabilnim bolje jer se bez obzira na broj okretaja motora, turbina uvijek vrti jednako tj. na optimalnom broju okretaja pa sam to kupio... sad se možete sprdati na moje neznanje
Ma kakvo sprdanje, jedino se prodavač malo zanio.

Dakle, da, postoje TDI PD motori sa statičkim krilcima turbine (oni slabiji, mislim 90/105 KS) i sa varijabilnim (VTG - Variable Turbine Geometry / VNT - Variable Nozzle Geometry) krilcima.
Fora je da se turbina ne vrti uvijek jednako, već se geometrija turbine prilagođava okretajima turbine da radi u "optimalnom" režimu. Kad su okretaji turbopunjača niski, statorska krilca su "zaklopljena" da se ubrza usis zraka (znam, zvuči kontraintuitivno, ali tako je), a porastom okretaja turbine se "otklapaju" jer bi inače pritisak porastao iznad dopuštene/sigurne vrijednosti.
Tako ja imam problem sa svojim motorom koji sam opisao, krilca se ili uopće ne pomiču ili ne dovoljno, pa kad porastu okretaji turba, senzor osjeti previsok pritisak na izlazu turbine ("presilavanje") i baci motor u notlauf. Ili je senzor pošandrcao pa je postao preosjetljiv i bespotrebno okida.
Garro je offline   Reply With Quote