View Single Post
Staro 05.07.2017., 22:27   #1981
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Danas sam imao jedno od luđih iskustava s ventovima.

Odapela mi je pumpa na H110 prošli tjedan pa dok čekam na zamjenu, kupio sam od kolege s foruma Noctuu D15. Genijalan cooler sa još genijalnijim ventovima (NF-A15) koje jednostavno ne mogu dovoljno nahvaliti.

Tek kad sam ih čuo (odnosno nisam ), shvatio sam da su mi neki ventovi u kompu lagano krenuli na put vječnih lovišta. Odluka je pala, kupujem dva 12 cm NF-F12 PWM venta i još dvije 14 cm PWM A-15ice.

12-ice sam našao, ali 14-ica nema nigdje ni za lijek u Zg. Ništa, čitam iskustva ljudi, pa se odlučim za jeftine Arectic F14 PWM PST ventove dok se negdje velike Noctue ne pojave.

I onda počinje show. Uštekam 12 cm Noctue i ne vjerujem svojim ušima. Najjeftiniji šroteksi se ne čuju kao ta govna od ventilatora. Da je jedan, još bi rekao da je neispravan, ali dva... Uglavnom, ventoi koje su trebali zamijeniti su tiši od njih. Pokušao sam sve, direktno na 12V, sa LN i ULN adapterima, to su traktori, a ne ventovi koji koštaju 170 kn komad. Sutra ih vraćam u trgovinu i molim Boga da će ih primiti natrag.

A Arctic F14, pitate se? Ljubav na prvi pogled. Usporedivi sa A15 što se tiče nedostatka šuma ležajeva, do 60% okretaja nečujni, poslije toga se čuje šum zraka i tek na maksimalnim okretajima se malo čuju ležajevi. Ono, wow za vent od 49 kuna.

Uglavnom, Noctua A15 i Arctic F14 genijalni ventovi, Noctua F12 drek nad drekovima, nije šala ni hiperbola kad kažem da najjeftiniji kineski šroteksi manje buče od njih.

Eh, kad pogledam svoj sedam godina stari 12 cm Scythe S-Flex...
Garro je offline   Reply With Quote