Koja tvrda rasprava
Jedna stvar mi je malo cudna. Izgleda mi da ovdje na temi Automobili nitko ne kupuje auto po svom gustu. Sve same brojke, troskovi, potrosnja...samo ekonomija. Ne kazem da to netreba biti tako, svi mi kalkuliramo u nekoj mjeri, pa i ja sam, ali eto dobih dojam takav da se svelo sve na u lipu

Ovo bi mi imalo i smisla kada bi se ovdje raspravljalo sluzbeno/poslovno vozilo koje se koristi iskljucivo u poslovne svrhe.
Sto se tice odrzavanja to je vrlo subjektivno. Neko vozi auto dok auto ne stane. To je vrlo osobna stvar kada govorimo o privatnim autima.
Netko kupi novo vozilo i vrlo pazljivo odrzava auto. Mjenja sve cim vidi da bi trebalo mjenjat ne ceka da pukne. Mjenja ulje u mjenjacu, servu, diferencijalu iako proizvodjac to ne predvidja...
Drugi vozi i samo ulje u motoru i nakon 5 godina i 150000 km ga se rijesava. Vrlo realno je da ce na kraju prvi potrositi dosta vise ali ta dva auta ce biti bitno drugacija.
Pa onda ovisi kako tko vozi to auto u kakvim uvjetima i rezimima. Nije isto ako neko vozi ko manijak i prelijece lezece jer eto manje se osjeti kad prodjes sa vecom brzinom preko njih (poznajem i takve da!) ili tegli prikolice... Takve stvari puno vise utjecu na maintenance costs nego dizel vs benzin.
Inace osobno ne patim toliko dal mi je auto bezprijekorno cist, ima ostecenja na haubi od kamencica,ima ogrebotinicu na zadnjem braniku...ne smeta mi ali motor,kocnice,ovjes, gume u stvari sve mora biti bezprijekorno ispravno.
Npr. bas na zadnjem servisu pred mjesec dana sam skuzio da malo slini ulje na manifoldu od povrtnih uljnih para na usisnoj grani. Mana na doticnom motoru. Nisam puno dvojio. 500 EUR i novi manifold je gore.
Imam i dizela i benzinca i svaki ima svoje i prednosti i nedostatke. I da dizel nije nimalo dosadan u voznji, dapace i nakon tolikih godina mi izmami osmjeh na lice kad ga provozam na B roads.