Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.06.2017., 12:10   #29625
Tvrdi
Sremium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2013
Citiraj:
Autor T}{OR Pregled postova

EDIT: Turbo ne znači štedljivost, već veća snaga za isti volumen i više momenta na širem rasponu okretaja. Vrtnja turbine u ispušnoj grani nije besplatna energija.
Ja sam se više referirao na to da je turbobenzinac štedljiviji od klasičnog atmo benzinca..al ok...znam da nije štedljiviji od turbodizela..to je jasno.

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Ne štima.

Moj dizelaš troši 6,2 l/100km, a benzinac iste klase i slične snage i preko 8,5l. Imam doma tablicu s potrošnjom unatrag 3 godine, sve crno na bijelo.

Dizel 0,54 kn/km, benzinac 0,88 kn/km.
Slobodno vidi koja je razlika na 23.000,00 km. A znam prijeći i preko 24.000,00 km

Da je razlika manja od 2000 kn, nitko živ ne bi kupovao dizelaše.
I ako uzmemo tvoju potrošnju opet nije preko 4500kn godišnje razlika..i da amortiziramo nešto skuplje održavanje opet smo na par tisuća kuna što je, priznajem, značajna ušteda. Naravno to sve ako nešto ne rikne na dizelašu a tada popravci mogu biti jako skupi. Ali sad se opet vraćamo na to gdje je moja računica jel vozim 90% vremena po gradu i radim od 10-12 tkm godišnje
Isto tako sad je opet pitanje koliko štedi neko ko je uzeo novi auto od nekog ko je uzeo auto star 3-5g. u jako dobrom stanju hehe
Istina ja ne vozim lepu novu mazdu ko Thor ali sam ju platio više nego duplo manje plus malo km radim pa me boli kuki za to koliko mi troši. Svako ima svoju situaciju.
Tvrdi je offline   Reply With Quote