Evo malo novosti oko ove "moje antene", za razliku od prijasnjih testiranja danas sam djelomicno zadovoljan rezultatima.
Bio pokositi jednu bascu pa usput ponio cjelu aparaturu. Kako je u pitanju prema google maps
1km zracne linije i sasvim drugi
odasiljac vrlo me zanimalo kakve cu rezultate dobiti s obzirom da sam i samu antenu malo redizajnirao.
Testiranjem kod sebe i prijasnjim lokacijama koje su sve unutar 500m zracne linije sa tako redizajniranom antenom nije donjelo
nikakve povoljnije rezultate naspram obicne WiFi antenice ili rada
bez antena. Jednostavno je ovaj odasiljac jak tj. preblizu sam
mu te je SINR uvjek 100% bio 5/6 ili 25. Sve se svodi na to, gdje se pozicionira router i tamo je maximala + 10Mbps prikljucivanjem bilo koje antene osim vipovih lopata.
Odasiljac:
Duplo je nizi od trenutnog na silosu ako ne i vise od duplo...
Lokacija testiranja:
Znaci ciljano ziva suma, basca... router se nalazi nekih 50/60cm od zemlje na pvc buretu a antena je ravno na 2m od zemlje. Pogled antene je ovaj:
Visnja i sljiva ne smeta jer gleda izmedju no to je tako namjerno ciljano da lovim pravac izmedju 2 kakti drveta naravno ne 100-godisnje hrastove
Zica je nizja i ne smeta ali zato je loza vislja od antene cca 30cm i smeta.
Sam router je opet sa svih strana "pokriven" zelenilom i na vrlo maloj visini od zemlje. Inace LOS prema odasiljacu je nemoguc i sa krova kuce
jer izmedju ima gro zgrada i visljeg drveca, u tim uvjetima
router bez antene prima ovakav signal:
Max brzine 2 mjerenja:

U pravilu 30/35Mbps, ovih 40Mbps sam
samo jednom od 15-tak mjerenja iscupao.
Router sa antenom u desnom konektoru gledano od iza, konektor iznad utora za SIM karticu. Status signala i brzine:

Router sa antenom u ljevom konektoru gledano od iza, konektor nasuprot utora za SIM karticu. Status signala i brzine:

Maximala koja se dogodila
samo jednom sa antenom u desnom konektoru:
Isto tako sam primjetio SINR padove u smislu da padnu na 5/6/12 sa 18/22/25 iako ostanu 100% ako je antena prikljucena a
bez antene padne i taj postotak ispod 80%. Zajednicko je u oba slucaja da
to traje 5-10min i da
brzine padaju sa ili bez antene jednako
za cca 10Mbps u downloadu i 2-5mbps u uploadu.
RSRP i RSSI ne mjenjaju svoje vrijednosti u tim intervalima !!
Odakle dolaze smetnje tesko je reci, okretao sam antenu prema
3km dalje silosu ali nisam se uspio spojiti na njega, ovih dana cu otici jos dalje na jedno 3km od ovoga odasiljaca a 6km od silosa pa cemo vidjeti ima li razlike.
Malo o redizajnu antene.
Kako se Iskra P-5045 zapravo sastoji od 2 djela i pokriva 470-862 MHz podrucje odlucih joj odstaniti drugi/zadnji dio antene gdje se i onako
nalaze direktori za prijem od 470MHz do cca ~650MHz. Naravno ovo su odokativne brojke te bi zapravo valjalo izmjeriti ukupnu duzinu zadnjeg
sadanjeg direktora pa shodno WL otprike vidjeti jel sad raspon 862-680/650MHz itd...
U odnosu na cjelokupnu duzinu antene izmjerio sam sljedece:
RSRP je 1-2% losiji na svim lokacijama.
RSSI je 5% bolji na svim lokacijama.
SINR je "mirniji" u vidu osciliranja no niti je losiji niti bolji, duzi su periodi visljeg SINR-a.
* % nije doslovce xx% manje ili vise u odnosu na neki broj nego se odnosi na vrijednost statusa signala, -67 je -68 itd...
Izgled antene:
Kracenje viska od 1cm i spajanje zadnjeg kraja antene:
Nova rupa za prihvat coax-a i nosac antene je premjesten na donji dio te nije u kontaktu sa samom antenom jer je postavljen isto kao i u originalnoj verziji na gumice koje drze sarafe.
U globalu sam zadovoljan jer RSRP -67 na 1km i 50Mbps je solidna brzina s time da je to mjereno sve od 17-20h te vjerujem da bi sada oko ponoci to bilo sigurno 10Mbps vise.