View Single Post
Staro 20.05.2017., 10:55   #609
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
A gle, sve se da u svasta ukopcati medjutim imaju li smisla neke ideje ?

Coax za razvod TV signala je 75Ω te ima visestruko gusenje signala naspram jednog H155 ili lmr-240 koji je 50Ω pa
takvo prikljucivanje na homebox mu dodje na isto kao da sam mu zakacio komad zice od basce...

Drugi problem je sto vecina danasnjih novijih antena je LTE Free tj. dizajnirane su da rade do kanala K60 ( 782MHz )
tako da prije eventualnog eksperimentiranja valja vidjeti kakva je antena u upotrebi na kucnom systemu.

Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Ta što Silver_tip navodi 12-13 dB (vjerovatno misli na dBi)
Ne mislim tj. nemam sta misliti jer prema specifikaciji same antene na papiru stoji 12-13dB a ne dBi... ne brkam ja mjerne jedinice ko ti svako malo

Ako te bas zanima koliko je Iskra P-5045 dBi onda evo: 9.85-10.85dBi

Odakle ti ideja
da nesto sto ima 12dB kada se preracuna u dBi ima dvostruko manje tj. 6dBi kako si naveo ? Jel ti poznata formula preracunavanja dB u dBi ili si onak bez veze lupio ?

dBi je jedinica koja se odnosi na izotropni radijator tj. izvor koji zraci jednolicno u svim smjerovima.
dB tj. ( dBd je ispravnije - odnos/dipol ) je dobitak samog dipola koji je ~2.15dBi.

Ostatak mozganja kako iz dB u dBi i obrnuto to ostavljam sam da rijesis, imas sve potrebite podatke

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 20.05.2017. u 11:29.
silver_tip je offline   Reply With Quote