Citiraj:
Autor D/G
Jest isti domet .....čak će se prividno povećat jer uslijed manjih smetnji (manji broj korisnika na kanalu) će veza držat i na većoj udaljenosti nego kad je više korisnika na kanalu. 
|
Eto, tvrdis jedno i onda sam sebe demantiras

a da si bar izbacio neka mjerenja itd...
Pa ne pricam onako sto mi je dosadno danas.. nije isto ( tj. da budem precizniji kako se nebi hvatao za slamke ) bar kod mene ako mjerim SNR recimo.
U slucaju da mi sva 3 rade na istom kanalu, laptop, mobitel ili bilo sta, se
ne moze spojiti na krajnji AP u djecjoj sobi ako MAC filtracijom u blizja 2 AP zbanam te iste uredjaje da se ne spajaju na blizje AP.
Dakle moja radna soba i sve u njoj "ne vidi" AP u djecjoj medjutim ako samo ovaj u djecjoj sobi stavim na drugi kanal - volila, evo ga... isto tako ako
blizja 2 AP podesim na razlicite kanale od ovoga u djecjoj sobi opet se iz moje sobe moze spajati na AP u djecjoj sobi.
U konacnici zdravo-razumskim razmisljanjem nakon necega ocitoga, nakon testa a ne blebletanjem namece se samo jedan zakljucak:
Domet pojedinog AP se smanjuje u slucaju da u njegovoj okolici ima njih vise koji rade na identicnom kanalu tj. preciznije receno SNR je manji ili nedovoljan da se uopce nesto spoji.
Posto se nekada sami WIFi uredjaji cudno ponasaju pa se spajaju na nesto dalje umjesto blize stavljanje na isti kanal sva 3-4 ili koliko vec komada
nije nuzno lose jer ako je odredjeni WiFi uredjaj
stacioniran i ne mice se puno ili iz odredjene prostorije onda je bolje imati AP na istom kanalu tako
da isti
ne vidi onaj krajnji ili MAC filtracijom zbanati taj uredjaj na krajnjem AP no u slucaju da se ipak nekada sa tim uredjajem ode do toga AP MAC
fitracija nije rjesenje jer nemamo tamo signala, dakle bolje rjesenje je u tom slucaju drzati sve AP na istom kanalu.