Upoznat sam s projektom e-škole jer radim u školi i mogu vam mirne duše reći da je to bacanje novca. Bar u ovim školama za koje znam.
Radi se o manjoj seoskoj školi u kojoj nastavnik informatike nije znao konfigurirati AP. Što me iskreno ne čudi jer čovjek je završio razrednu nastavnu s pojačanom informatikom. Učitelji društvenih predmeta su dobili HPove tablete, a sveti gral STEM je dobio lenovo yoga. Služe im za skupljanje prašine.
A kada ih i koriste, jednom ili dva puta godišnje ovisno o hospitacijama, služe se njima na razini ploče i krede. U najboljem slučaju to je powerpoint prezentacija u kojoj su tekstualni slideovi, ali znao sam viđati i skrolanje po pdf dokumetnu. Nažalost radi se o učiteljima koji nisu pred mirovinu nego većinom na početku svog radnog vijeka.
A druga škola u kojoj radim je dobila upozorenja od carneta da se putem školske infrastrukture skida previše torrent sadržaja.U istoj školi ima učitelj koji rukom piše godišnji plan i program iako je donesena odluka da se predaju elektronski zbog ušteda papira i arhiviranja. Ali on se ne zna koristiti računalom i ne želi naučiti. Radi u e-školi....
A ima zaposlenika u školama koji tegle svoje projektore i laptope jer žele modernizirati nastavu, a škola im to ne omogućuje.
Možda je bolje u većim sredinama, ali u seoskim školama je 90% profesora informatički nepismeno i sve to što se ulaže pada u vodu jer se rijetko tko time zna koristiti. Ljudi odbijaju ići na seminare koji su im besplatni da se pripreme za informatizaciju i to prođe nekažnjeno.