A gledaj, tema je zanimljiva, ali ajmo od početka.
Prvo, ova informacija da jedan router (Access point) može hendlati 30 ljudi je totalno kriva. Ovisno o ISP-u, o bandwidthu, o proizvođaču AP-a itd. Danas je optika na svakom uglu, makar ju naši ISP-ovi prodaju kao da je zlatno. Ima je, sve više je ima, i brzine idu u nebo, makar ljudi znaju malo o tome.
Npr. Ruckus R500 je model koji košta nekih 2000-3000kn (moža i više) ali pokriva radius od 100m, i prima preko 100 ljudi, tj. uređaja. Ima modela uređaja iz Ruckus serije koji pokrivaju veće utakmice, NBA utakmice itd. Sve ovisi o tome koliko misliš investirati u opremu.
Što se samog kabliranja tiče, toga je sve manje. Čemu kablirati učionicu? Da se može tko spojiti na to? Profesor s laptopom ili PC-om? Ili da svaki klinac nosi 1m UTP kabla za sobom? WiFi je ono što treba, ali kvalitetniji. Ograničiti bandwidth po uređaju, s group policy ograničiti što se može ili ne može na kompu, nekim dobrim antivirusom (Panda npr.) ograničiti stranice koje se mogu otvarati itd.
Činjenica je da je kabel ipak kabel, mi u firmi smo svi na kablu, ali jbg, danas je WiFi ono što treba takvim institucijama.
Po meni Cloud je ono što svi trebaju.
Zamor materijala kod informatičke opreme je brži i učestaliji, oprema je osjetljivija itd. Trebalo bi to staviti na papir i vidjeti koliko je to isplativo.
Edukacija je neizbježna stavka u svemu tome. Pogotovo u obrazovanju. Prefosori, učitelji, predavači moraj biti u toku sa svime, i obrazovanje (bez obzira na troškove) je obavezno.
Kolica za punjenje su kolica u koja se, nakon korištenja, odloži tablet/laptop/mobitel i on se puni. Smatraj to kao ormar za odlaganje tableta, ali se tablet i puni ujedno kada stoji.
Gledaj to ovako, ljudi koji danas prodedaju su generacija cca 1950-1990. Većina njih nije dovoljno informatički pismena, ali dolaze novi klinci, nova vremena, za 10-20 godina budu svi informatički pismeniji, možda će se manje trošiti na edukaciju.
Ono što mene zabrinjava je ono što se zanemaruje, da bi se dobilo ono što se želi. Želi se informatizacija škola, veća i češća kontrola roditelja, lakša razmjena materijala, centralizacija škola i obrazovnih sustava a zanemaruje se osnovno. Ljudski kontakt, odnos učenik-profesor, profesor-roditelj i roditelj-učenik. Socalizacija između učenika, sve manja. Nedugo sam čitao, sve veća informatička pismenost, sve manji IQ. Sve veće ocjene, sve manja kvaliteta obrazovanja. Sve više ljudi na fakultetima, sve manje kvalitetnog kadra itd. Kaže mi neki dan susjeda, moj mali (jedno 2-3 godine star), neće papati ako nema Youtube i tablet pred sobom.... Jebeš takvu informatizaciju i centralizaciju ako postajemo roboti.