Naravno, ne argumentirano jahanje po svom. Evo ti real life. Hotelska grupacija sa Istre i Kvarnera otvara novi objekt. Prijašnji objekti pokriveni Merakiem. Novi objekt takodjer u planu Meraki jer je IT ekipi tako lakse, nema razmisljanja o nicemu samo licenca i novi hardware. Dolazi tehnicki i govori vanjskoj firmi ako ima koji pandan Merakiju? Firma predlaze da se na vec postojeći Fortinet TNG stave licence i na njega zakace fortinet wifi. Rezultat petogodišnji lifespan TCO smanjen tipa duplo. IT sada ima dva paralelna sustava sto je lose s tendencija izbacivanja Merakija. Vanjski IT velican u nebo od kako ti kazes poslovne ekipe dok ga lokalni IT (njih ukupno mislim dvoje troje) bas i ne velica tako.
IT odjel ce prihvatiti sve sto mu olaksava posao. Netko tko vidi financijsku stranu toga nece. Mogao bi doci do pravih brojki no to mi je kolegin slucaju (pro Meraki strana) pa ih nemam ovako. Nazalost malo znam o fortinetu ali uvjeravaju me da moze vecinu sto radi i Cisco (zanemarimo capwap jer ni Meraki to nema).
Slobodno mi daj ovakav primjer za Meraki. Volio bi da mi pokazes kako ukomponirani taj njihov pricing u srednje ka vecim okolinama jer Meraki je cudo platforma, hardware top topova. Centralizacija za nas sa Cisco wlc nije takvo iznenađenje ali i ono je vrh.
P. S. Da podsjetim. Moje stajalište je Meraki svugdje do ajmo reci 10-ak ap nakon toga dobro izvagati cijenu i alternative.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk