View Single Post
Staro 25.04.2017., 13:45   #40
ivo_k
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2011
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Cek oprosti jedno ozbiljno pitanje sada, jel ti radis u IT-u ili u prodaji? Ako radis u prodaji ok si, THUMPS UP.

E sada ajmo jednu jednostavnu matematiku. Centralni management, ono sto ti nudi meraki je zapravo Cisco wireless controler. Jedan virtualni cisco wireless controler (vWLC up to 200AP) sa licencom za 5 AP-a kosta 500-600 Dolara. Jednogodisnja meraki licenca kosta cca 900kn za jedan AP. Ajmo reci da ces placati neki maintenance MSP-u za update i warranty no i to se place prvih godinu-dvije max tri. Uglavnom na neki rok od 3-5 godina ne usporedivo. Cisto da ne dodje do zabune meraki ti daje support ali ne hw warranty dok je licence. Warranty je odvojen jednako kao i Cisco.

Stavimo po strani floskule, 5 meraki AP-a 5000kn godisnje za licence (ne govorim o hardware-u). Objasni mi kako i sto tocno meraki pojednostavi jednoj firmi koja ima vec virtualizacijski host i zahjeva 30-40 AP-a kao npr neki mali hotel. I ne, netreba ti admin za to, to odradi MSP pod dobar dan. Da ne kazem jednom kada je sve izsetirano upravljas njime kao i preko merakija samo inhouse. Pad inhouse host servera? Ma nemoguce s obzirom da svi imaju HA danas. Pad mreze, pad interneta direktno lupa i jedan i drugi scenari. Sve uglavnom vrlo slicno.

P.s. Nitko nece uzeti D-Link kao zamjenu za Cisco ili Meraki, uzeti ce Ubiquiti, koji sam po sebi nudi cloud i central controller za nula kuna ali tu su razlike u mogucnostima i hardwareu enormne.
upravo takav pristup problemu je uzrok da je wifi u hotelima uglavnom uzasan.
fulao si neke pretpostavke, no nema veze, necu ti tu sad raditi besplatni TCO ili ROI.

ps. zacudio bi se koliko firmi stedi uzimajuci neprimjerenu ili bas skart opremu, a s druge strane potrosi na nepotrebne stvari.
ivo_k je offline   Reply With Quote