View Single Post
Staro 22.04.2017., 21:46   #17
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
G je i dalje sasvim dobar za sve normalne upotrebe. sad će hackermani reć "eee al ja bi gigabit na vajerles" jer je od životne važnosti povuć svih 50mbita vdsl-a na laptop kad radimo speedtest.

u normalnom familijarnom a pogotovo turističkom okruženju, to se ne događa i poželjno je da se ne događa. Staviš po jedan G router, koji već zbog standarda ne ide preko 20mbita, dovoljno se pokrije kat, a na njega se ionako kači dvoznamenkasta količina ljudi pa bolje da individualni device pokupi umjerenu brzinu, a ne da potegne max i ubije net svima. s druge strane kod tih novih N routerčića bez vanjskih antena je drastično ubijeno pokrivanje signalom, pa će 2 zida dalje G router i dalje davat neku normalnu brzinu, a N routerčić će cmoljit na megabit ili dva.

(s druge strane N router s vanjskim većim antenama će pokrit krug od pol kilometra, i na tih pol kilometra bacat megabit. ovdje sam ostao šokiran zyxelom, neznam model, jedan kafić u centru ga ima na terasi ispod tende, ja ga doma pol kilometra dalje lovim s laptopom i vučem 1 mbit. kod frenda sam montirao zyxel AP sa 2 vanjske 5dBi antene, i stvar gura moju full brzinu neta (30mbita) gotovo bilo gdje u kući, a AP je na tavanu iznad 2. kata. prethodni router je radio samo blizu hodnika jer je signal valjda išao "okolo" a ne "kroz" katove. ni ne dođem do kućnog praga kod frenda, a mob mi se već spoji.
naravno stavio sam limit na 10/1mbit, i tih 10mbita je fiksno bilo gdje u ili oko kuće. mikrotik HAP ili ostala đubretarca s internim "printanim" antenicama mogu samo sanjat takvu pokrivenost.

kod mene u kući turiste opslužuje upravo sx763 jer signal s mikrotika koji je kod mene je takva tapija da ga 2 zida dalje - nema.
i kod staraca u zgradi sam stavio sx763, stoji na ormaru pored prozora, pokrivam cijeli stan i pol ulice, parkiram se na cesti 50m od zgrade, nisam ni izašao iz auta i mob se već spoji. nisu ti sx-evi loši uređaji, ako te ne puca da guraju 100mbita preko wireless-a.

a moje viđenje razloga zašto svi novi routeri imaju print antenice je - smanjivanje dosega. zagađenost etera se već godinama osjeća... ne radi ti youtube jer 30 susjeda oko tebe kuri wireless. od kako furaju te N routerčiće, razina signala i broj mreža u dohvatu se drastično smanjio. ono šta se i ulovi, varira oko -90 - 95dBm, praktički ne smeta. imam negdje screenshot s laptopa od pred jedno 10 godina, 30tak mreža u dosegu i hrpa njih na -70dBm. sad ih je samo par i oko -90 su. po inssideru, ja sam gotovo jedini koji kuri stari G standard i pokriva pol ulice.

ne budi mi teško:
screenshot s laptopa kod mene u kući:

Pol ovih mreža je moje, gargoyle je mikrotik hap 941 2 metra dalje iza zatvorenih vrata. gatsuga i openwrt su sa sx763 u apartmanu 2 zida dalje.
tu je još vanjska mreža koju laptop iz nekog razloga ne zeli pokazati, i linksysov repeater u garaži 30metara dalje prizemno.
ova jedna mreža s jakim signalom su susjed na katu ispod, a ostale mreže sa slabim signalom su susjedi u kući preko puta moje.
ovaj stelladimare je upravo taj famozni zyxel pol kilometra dalje. lovim ga i u sobi, ne moram ni na terasu izaći.

kod staraca je situacija gotovo pa jos jasnija, a oni su u zgradi gdje se lovilo pun k mreža.

jasno je koja je njihova mreža (sx763) , ovaj thomson je kat iznad (wifi G) , riccardo kad ispod (wifi N), a ovi koji dolaze i nestaju su stanovi pored.

zbrojiš 2 i 2 i sve je jasno. dolaskom N standarda i internih antena, drastično se smanjio kaos u eteru, snaga je taman da se pokrije stan , a šit antene love i manje sranja izvana pa su moguće veće brzine blizu routera, koje se pretvore u ništa čim se makneš 2 zida dalje. a onda onaj tko želi, montira N router s vanjskim antenama, i pokrije pol grada.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 22.04.2017. u 22:20.
jp_rv je offline   Reply With Quote