Tema: Automobili
View Single Post
Staro 13.04.2017., 16:08   #28384
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Tvrdi Pregled postova
Zabunio si se ja ne vozim Fiestu.

Nemam niš protiv bubnjeva ali rađe iza imam kočnice ko i napred. Idemo napred ne nazad. Po tome auti ne bi trebali imati elektroniku ni klimu jel je trošak. Bolje bez toga ko 85te kad sam se vozio sa starim u stojki prema moru. Lagana kuhaona al je bilo jeftinije. haha
Ajd oladi malo. Nije bubanj bez veze zamijenjen diskovima. Diskovi i pločice se brže troše pa se nešto i prodaje, dočim kočione obloge kod bubanj kočnica traju puno dulje.
Na mojem autu je straga bubanj i na 160 tkm ni primisli o promjeni dok sam pločice jednom već promijenio kao i diskove.
Problem bubnjeva je što se kod jačeg kočenja više griju i teže ih je protokom zraka ohladiti.
Prednost im je što se kod neuravnoteženosti malo potokare i vozi dalje dok diskove, pogotovo samoventilirajuće možeš jednom malo potokarit i onda slijedi zamjena.
Usput, nalijegajuća tarna površina veća je kod bubnjeva pa se uz nominalno istu silu postiže bolji efekt kočenja.
Nisam htio pisati starinske nazive za dijelove ali za tvoj info, kočione obloge za bubanj nazivale su se "ferode" a bubanj "troml".

Ferodo dolazi od stare robne marke Ferodo koja je počela s proizvodnjom kočnica za kočije krajem 19. stoljeća.
Bubanj na njemačkom je Trommel.

Dobro je znati...