View Single Post
Staro 09.04.2017., 18:26   #40144
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ako imaš kuku, onda ti je taj nosač najjeftiniji (cca 350-450kn od Thule-a, a on je najskuplji). Tu imaš dva problema:
1) sa tim nosačem dobiješ neku minimalnu vezicu koja bi kao trebala držati 1-2-3 bicikla. Imao ga i još smo koristili jednu dugačku gurtnu da bi bicikl bio fiksiran i bez pomicanja. Na tu gurnu još 2 pauka da se ne okreću pedale. Za slaganje 2 bicikla je trebalo cca 5-10min, vjerujem da sam ga imao duže da bi se upraksirao i to bi bilo oko 5minuta.
2) moja stara Fabija je imala ispupčeni branik iza i morali smo skidati jednu pedalu (onog bickla koji je bio prvi) jer inače je lupala ili po braniku ili po vratima gepeka. Možda na drugom autu ne bi bilo tog problema.
Vidio sam i ekipu koji su imali na kuku pa je bicikl bio zavezan tom sitnom trakicom i pomicao se na sve strane, ali nije pao sa auta .

Bicikli su minimalno virili bočno, a Fabija je uzak auto. Auto troši isto kao i bez bicikla, pri nižim i pri višim brzinama.

Sad imam krovne nosače. Kupio sam poprečne od Renaulta za 250kn polovne i imao sreće jer su cijene duple ili 4x. Inače na Fabiji su također sada krovni nosači sa Thule čeličnim šipkama (najjeftinije) i čeljusti za uzdužne nosače (jer škoda ima original one uzdužne nosače za takve stvari) bili oko 800-1000kn. Na to još Thule Freeride 532 (stariji model) koji je oko 400-500kn i Proride 591 koji je po komadu oko 600kn jer ima jednostavniju glavu.
Tako da te to kod Thule-a ispadne 2000kn za 2 bajka. Iskreno, poprečni nosači sam vidio da je to sve isti vrag. Renault ili Thule, ne osjeti se neka razlika. Jedino dizajn koji kod Renaulta nosi samo 3 bicikla, a Thule je imao šipke koje prolaze kroz čeljusti i malo vire van, pa stanu 4 bicikla. No nosači za bicikle baš, tu mislim da je Thule ipak korak ispred. Imaju rezervne dijelove ako zatreba i stvarno se bicikli stavljaju gore u 10 sekundi. Već 5-6 godina ih imam i nikakvih problema.
S time da od brata bicikl mora ići u Proride model, a na Freeride-u viri van jer ima takvu ramu. Moj Giant koji je duži, ali ima downtube drugačiji ide na sve nosače.
Bicikle ne ostavljam gore zaključane jer je to slaba zaštita.

I ti bicikli na krovu, kad zaboraviš da su gore, su puno veća opasnost od onih iza na kuki ili na vratima. Nakon vožnje kad si mrtav, moš mislit kak paziš koja je gdje žica ili grana visoka. Npr. 2 puta sam sa svojim biciklom zakvačio krov/zid/granu, a jednom sa frendom. No fala bogu, ništa nije bilo biciklima ili krovu auta.

Rutu za na Sljeme ne mijenjam , kroz kvart uvijek iste ulice, a van Zagreba ipak pazim. Kucam da i tako dalje bude. I da, računaj na veću potrošnju (ako ti je to neki faktor) kad su na krovu 1-2 pa pogotovo 3 ili 4 bicikla. Oko 20-30% na autoputu i tehnički ti je ograničenje od Thule-a na 130kmh (tako kaže tvornica, ali može i preko).

Uglavnom, krovni nosači su puno skuplji, ali i jednako toliko praktičniji. A šanse da neš pokupiš su na kuki/gepeku minimalne, a na krovu - poprilične. Eto, moje iskustvo.