Posto se uvik kod price o vodenim blokovima spominje bakar,a malo se prica o D2D sistemima da napisen koju besidu o tome...
ponukalo me vlastito dobro iskustvo i uocena neprestana pitanja u vezi dizajna bakrenih_blokova,nabave bakra i di se nalazi koji tokar koji voli popit...je da san ja svoj D2D blok isto iistokaria(neman sad digitalca da ga slikan)...al sve se to jednostavano da napravit od plexia koji se moze i kod kuce obradjivat....sad gradin od plexia blok za NB
Za sve one koji dosad nisu culi za direct on die-to bi van bilo-voda direktno preko jezgre....znaci nema bakra!
Pa moze li mi voda napravit kratki spoj na procu?
-nemoze!pogotvo ako imate a64 sa metalom prekrivenom jezgrom...ako imate neki ath xp sa elementima i mostovima onda je potrebno prelakirat povrsinu proca(jezgru ne!)....
Koja je razlika u performansama?
Pa teoretski gore bit nemoze!moze bit samo bolje...jer se efikasnos bloka menifestira kroz njegov otpor pri provodenju topline-odnosno da sa proca sto bolje prenese toplina na vodu?
Sta stvara otpor?
Otpor u prenosu topline na vodu se sastoji od otpor_jezgra-bakar+otpor bakra+otpor_bakar-voda
...sta bi znacilo da sa D2D sistemom eliminiramo otpor_jezgra-bakar i otpor_bakra te imamo samo otpor jezgra-voda
kolike su stvarne razlike u performansama nemogu rec jer san vlasnik samo D2D sistema pa nemam s cim usporedit...ako ima ko iz splita voljan neka jevi pa cemo bacit testis!
evo par slika nacrta mog bloka

ova crta u sredini je pregrada

ovoje izgled pregrade koja ide po duzoj stranicii jezgre preko sredine.izmedju jezgre i pregrade ima oko 1.5-2mm...ovi mali tunel je za neki kondic
blok je napravljen od aluminija,ali ka sta san reka moze se napravit od plexia takodjer....naslaze se sendwich...
za brtvljenje san koristia silikonsku pastu koja se inace koristi za brtvljenje glave motora...odlicna je!odlicno brtvi a i lako se skida...malo se na rub imedju proca i bloka gurne skalper i sve dalje ide samo....
jos da napomenem da je jako pozeljno malo antifriza ulit kao i kod standardnih sistema radi opce korozije te u ovom slucaju radi smanjivanja povrsinske napetosti vode-da se ne stvaraju mikro-mjehurici na procu koji smanjuju efikasnost....
...eto kasno je-nepada mi vise nista napamet...ako mislite da san sta falia ispravite me!