Tema: Automobili
View Single Post
Staro 18.02.2017., 14:19   #27261
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
S obzirom kolke temeljene place imaju policajci trebat ce par godina da se isplate jer za 300k nekoliko policajaca rade umjesto radara 24/7 godinu dana bez problema i jos ostane..
Moramo realno uračunati da ako se radar stavlja kako treba, mora se napraviti i stup koji će biti otporan na vandalizam. Često nije dovoljno samo betonjaru u zemlju i ušarafiti stup, ali stavimo i to na stranu.

Ne znam o kakvim se plaćama radi, ali uzmimo da imaju bar 6000kn bruto, 24 radna dana na mjesec po 8h, ispadne za ovu našu usporedbu sat jednog policajca 30kn. Moraju biti dvojica, plus auto, minimum 80kn/h.

Nabavna cijena ručnog/stojećeg, prijenosnog radara možemo skresati samo na tehniku, slobodno bih procijenio barem četvrtina iznosa od 300k, tj. 75'000kn.

Za razliku u cijeni u odnosu na fiksni radar se dakle dobije 225'000kn, tj. 2800 radnih sati, tj. nekih 350 normalnih osam satnih radnih dana, a radar je tamo 24/7 i sigurno bolje "regulira" promet nego policajci, jer ljudi znaju da je tamo i da će dobiti kaznu.

U svakom slučaju radari su tu da pomognu pri regulaciji prometa, ne da mi jadni budemo opelješeni kaznama i svakako se isplati za sigurnost u prometu investirati tako. U zemljama "višeg standarda" se ovakvi radari isplate višestruko brže, u HR su plaće ipak malo niže nego npr u DE otkud često radari budu nabavljani.