Citiraj:
Autor dh41400
|
ako ćeš se držati boldanog zaglavit ćeš i nikada nećeš ništa pogledati. pogotovo ako oba uvijeta moraju biti zadovoljena. ima toliko dobrih, ma fenomenalnih filmova sa osrednjom režijom, a pogotovo sa VRLO DOBROM režijom i scenarijem. i obratno. filmovi sa vrhunskom režijom ponekad odu u neki način larpurlatizma.
tebe muči nešto drugo. sad ću biti OFF TOPIC:
prije kako ti kažeš 30 godina i više fimovi su se uglavnom radili u filmskom studiju od strane ŠKOLOVANIH osoba. ili vrlo talentiranih. osim toga bilo ih je ne puno manje - nego možda i 10 000 puta manje nego danas. tada se od 100 ili 1000 snimljenih filmova našlo puno manje smeća. da bi snimio film trebala ti je kamera koja je koštala bolesno skupo - nemoguće je bilo doći do nje, a danas je tehnologija napredovala da svaka šuša može snimiti film, a dostupnost tehnologije (nove ili stare je potpuna) i zato danas od 1000 snimljenih filmova ima jako puno smeća, ali i dalje .. dolazimo do moje poante: i dalje se rade vrhunski filmovi sa vrhunskim scenarijima i režijama i kažem ti: ima ih više nego prije unatoč tome što ih ima u daleko manjem postotku da ne kažem promilu. teže ih je naći u šumi.
nedaće ljudi, problemi, tragedije i svi mogući događaji o kojima se filmovi rade, pišu i stvaraju su puno veći. nekada je problem bila sloboda i siromaštvo, rasna segregacija, mito i korupcija itd. danas toga svega ima sto puta više. paleta je dobila toliko nijansi da ih je nemoguće izbrojati i svaka nijansa stvara nove filmove.
ima još jedna stvar zbog koje smatram i tvrdim da uveličava sam film a to je sinergija svih umjetnosti: glazba, fotografija, tehnologije, zvuk, umjetnički dio u samom filmu, kostimografija, šminka. sve to je omogučilo da umjetnici svoju viziju puno kvalitetnije i bliže nama konzumentima do dočaraju.
pogledaj na primjer Drvo života od Terrence Mallicka. režija je vrhunska, ali brate meni je to teško sranje (možda opet samo meni i manjini). badlands i tanka crvena linija su vrhunski.
uglavnom: mislim da i danas ima vrhunskih filmova i ima ih puno više nego ikada. utjecaj medija na mišljenje masa ne prihvaćam kao relevantno.
isprika na traktatu svima.