Tema: Automobili
View Single Post
Staro 14.01.2017., 10:37   #26221
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Nije izlika. Čista fizika. Prednji pogon "iskopava" dok stražnji pogon "ukopava" auto. Nije baš najpreciznije, ali otprilike je to to.
Kolegi samo morao demonstrirati jer nikako nije mogao shvatiti. Friških 20 cm snijega na poligonu autoškole i moj clio sa zimuljama. Volan ravno, gas u grugoj i auto ide kao ralica naprijed. Isti parking, par metara dalje, rikverc, volan ravno i gas. Auto se ukopao u par metara.
... ali ako si na uzbrdici koja je pod snijegom onda je "to ukopavanje" prednost jer ćeš vožnjom u rikverc ispeljati brdo koje inače ne bi

Citiraj:
Vozio sam aute sa prednjim i sa stražnjim pogonom, jedino nisam awd nikad probao. Totalno druga filozofija vožnje i po suhom. Stražnji pogon je super dok ima gripa, kad ga izgubiš i kad ti "pobjegne", moraš pustiti gas i "hvatati" grip. Prednji pogon sasvim suprotna priča. Kad uspiješ doći do toga da ti "pobjegne" stražnji kraj, gas do kraja i "hvataš" grip.
Pa tu nisi u pravu:

RWD: Ako ti u skretanju pobjegne zadnji kraj doziranjem gasa i okretanjem volana u smjeru suprotnom od zanošenja ćeš spriječiti da zadnji kraj pretekne prednji, odnosno da se izvtiš ili završiš još gore

FWD:
Ako ti kod njega počne bježati zadnji kraj treba stisnuti kvačilo na par sekundi i samo nježnom korekcijom volana ispraviti bježanje zadnjeg kraja - dodavanjem gasa samo ćeš postići to da prokližeš i preko prednjih kotača (ili oni prokližu) i onda u ovisnosti od kuta prednjih kotača, brzine, podloge... ili si napravio piruetu ili si završio u zidu

AWD: Pomaže samo time što granicu kad će se zanijeti (pobjeći) zadnji kraj podiže visoko i obično je u normalnoj (pa i malo bržoj) vožnji vozači nikad ne dosegnu.. no kad je prijeđeš trebaš jako puno iskustva (i sreće) izvući auto jer je AWD svojeglav i nekad je dovoljno pritisnuti spojku, nekad treba ko sivonja po gasu uz puno rada volanom.. nema pravila već samo iskustvo u kritičnim situacijama kad tijelo (ruke na volanu, leđa na naslonu, guzica na sjedalu) osjeti što AWD pogon radi i korekcija se tada svodi na refleks

Citiraj:
Ne znam jel se to tako treba raditi ili ne, ali tako se sa različitim pogonima izvlačim kad izgubim grip.
Probaj naći prazni parking ili drugu površinu koja je prazna i pod snijegom i namjerno isprovociraj zanošenje zadnjeg kraja i onda probaj smiriti auto dodavanjem gasa (kako si gore napisao) pa potom isto to ali s stiskanjem kvačila i blagom korekcijom volana pa vidi koliko ti manje treba radnji i vremena da se auto smiri.
bertone je offline   Reply With Quote