Tema: Automobili
View Single Post
Staro 14.01.2017., 07:13   #26216
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Hrconja Pregled postova
Nikad necu shvatit kakva je to izlika zadnji pogon.
Nije izlika. Čista fizika. Prednji pogon "iskopava" dok stražnji pogon "ukopava" auto. Nije baš najpreciznije, ali otprilike je to to.
Kolegi samo morao demonstrirati jer nikako nije mogao shvatiti. Friških 20 cm snijega na poligonu autoškole i moj clio sa zimuljama. Volan ravno, gas u grugoj i auto ide kao ralica naprijed. Isti parking, par metara dalje, rikverc, volan ravno i gas. Auto se ukopao u par metara.

Vozio sam aute sa prednjim i sa stražnjim pogonom, jedino nisam awd nikad probao. Totalno druga filozofija vožnje i po suhom. Stražnji pogon je super dok ima gripa, kad ga izgubiš i kad ti "pobjegne", moraš pustiti gas i "hvatati" grip. Prednji pogon sasvim suprotna priča. Kad uspiješ doći do toga da ti "pobjegne" stražnji kraj, gas do kraja i "hvataš" grip.
Ne znam jel se to tako treba raditi ili ne, ali tako se sa različitim pogonima izvlačim kad izgubim grip.
Ima na forumu puno iskusnijih i obrazovanijih vozača pa će ti sigurno netko objasniti razliku u pogonima, bolje od mene.
Ako budeš imao prilike, probaj stražnji pogon na mokroj/smrznutoj/snjegom-pokrivenoj podlozi pa ćeš skužiti drastičnu razliku.
RWD auto je bio Opel Manta bez ikakvih driving assista. Modernije rwd aute je vjerojatno lakše voziti pri lošim uvjetima na cesti.