Citiraj:
Originally posted by Šušta
Ispričavam se unaprijed na OT, ali ako mi može neko na brzinu objasniti kakvo je to formatiranje. Još sam "mali"... Znam šta je formatiranje, ali ne i "low level"...
|
Nesto sto na obicnom PC-u neces vidjeti vec vise od desetljeca.
Low-level format je proces koji se radi samo jednom i to kad je disk proizveden i spreman za uporabu. Ako se pak korisnik odluci iz nekog posebnog razloga za low-level format (kod posebnih zahtijeva SCSI diskova sa LLF/RLL metodom zapisa, obicno se radi o nekim visoko egzoticnim sabirnicama, Motorola MVME i slicno), doticni program mora biti napisam za EGZAKTNO isti model diska na kojem se LLF izvrsava. U protivnom, mozes gadno zasrati stvar, i to na vise nacina:
Najblaze lose sto vam se moze desiti je to da je low-level format potpuno ignoriran.
Nadalje, moze se desiti da low-level format samo pobrise podatke, tj. ucini efekat isti obicnom formatu sto dakako znaci da nije uspio ponovno napisati ID informacije sektora ili specificne sistemske informacije.
Sljedece je prava shitara, naime, low-level format moze unistit/krivo definirat vitalne diskovne informacije (kao dijelovi firmwarea vezani uz geometriju diska, embeded servo podatke i slicno) a mislim da su posljedice jasne.
Najbolji slucaj je kad se low-level format izvrsi pravilno tj. kad su sektori ponovno napisani, sto je nazalost vrlo rijetko.
"Low level format" koji spominju hakeri po forumima nije nista drugo nego zero fill programcic koji ispunjava disk nulama i eventualno moze popraviti kojekakve stete nastale pogresnim particioniranjem i slicno...