View Single Post
Staro 03.01.2017., 14:30   #268
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ljudi moji alaj nam je Vip turio qitu sa ovim MF283+ i antenama da to spada u vrhunski zaheb Nevjerojatno kako su to marketinski izveli te cak u manualu uredjaja otiskali par vrlo bitnih recenica:

Citiraj:
Antene je potrebno pricvrstiti na odgovarajuce SMA konektore i postaviti prema prozoru.
Za najbolju iskoristivost i ucinkovistost antena predlazemo smjestanje blizu ili na staklene povrsine vaseg prostora.
To bi sve stimalo da su ti SMA konektori vanjski ulaz antena za LTE prijem ali nisu !!

http://www.ztedevice.com/product/sma...-Gateway/MF283

Dakle na linku gore imamo tehnicki opis MF283+.

Wi-Fi 802.11 b/g/n 2x2MIMO Wi-Fi 300Mbps, up to 32 users.

Sam MF283+ je CAT 4 kategorije i podrzava MIMO naravno ali ti SMA konektori apsolutno nemaju veze sa 3G/LTE prijemom jer konektori za eventualno prikljucenja antena za 3G/LTE su na mbo i neiskoristeni te uredjaj radi naravno MIMO ali sa svojim unutarnjim antenama

Evo slike:

Velika je slika i dobro se vidi, sad pogledajte da sa SMA konektora ide veza do U.FL konektora pod pjenom i dalje zicom do WiFI kartice, tako je i na drugom kraju isto. Znaci sama WiFi kartica je spojena MIMO i stavljanjem bilo kakvih vanjskih antena za 2.4GHz pospjesujemo opcenito svoju WiFi vezu.

Ljevo, crveno uokvireno su MIMO unutarnje antene za ovaj uredjaj. Konektori su prazni ko puska i apsolutno nemaju nikakve veze sa SMA konektorima za vanjske antene !

Pa mamicu im hebem pokvarenu...

Sve promjene brzine/signala sa prikljucivanjem vanjskih antena na te SMA konektore su uzrokovane Interferencijom valova iskljucivo od samih vanjskih antena i samom vezom po masi uredjaja i zato se u velikoj vecini sucajeva prijem 3G/LTE signala se pogorsa prikljucivanjem bilo cega te u pojedinim slucajevima prijem moze biti bolji ali to je iskljucivo prijem po "masi" tj. unutarnje 3G/LTE antene pokupe na svoju masu ono sto im dodje izvana.

Bilo mi je izuzetno cudno da ona moja stap antena iznad SIM utora uopce ne utjece na signal ni malo, kuda god je vrtio, mjenjao polozaj signal je zabetoniran na -69. Ako mrdam onu sa druge strane SIM utora e tu se vec dogadja nesto i signal varira od -70 do -67 tj. ovisno o polozaju te stap antene medjutim ako obje maknem ja opet bez problema dobijem -69 pomicanjem uredjaja na sitno ili njegovom rotacijom.

Takodjer ako stavite dlan tj. obuhvatite router dlanom kontra SIM utora, signal ce naglo pasti te se nakon par sekundi opet vratiti. Sto se tice brzina i antena definitivno brzina ovisi o opterecenosti bazne stanice jer sve brzine jednako mogu dobiti u bilo kojem rasponu signala od -67 do -78 i samo je pitanje doba dana kada testiram.

Naprimjer kod komsije 500m dalje sa -78 bez problema ide 75Mbps sa 30Mbps ali tek iza 21h, popodne se to vrti oko 65/70Mbps sa 28Mbps isto kao i kod mene gdje je signal -67. Iza ponoci ( da hodali smo u 1h ujutro kod mene i njega ) na obje lokacije ide 82Mbps sa 33Mbps bio signal -67 ili -78 kod njega.

Ono sto mene sada zanima je:

Kakav je to konektor za 3G/LTE antenu ? Nije U.FL koliko vidim sa slike ?

U pravilu kome nije toliko bitan WiFi prijem ovo se da jednostavno preraditi. Valja maknuti pjenu i iskopcati WiFi antene sa U.FL konektora i onda odgovarajucim kablom spojiti za svaki vanjski SMA sa U.FL na taj konektor za 3G/LTE vanjsku antenu.