View Single Post
Staro 28.12.2016., 22:20   #15
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Namjerno sam gore preskočio i izdvojio još jednu "karakteristiku" a to su smetnje u obliku naponskih šiljaka ("flikera" kako su ih nazvali u priloženom dokumentu).
Definicija kaže: "Vrijednosti indeksa jačine flikera uzrokovanih priključenjem proizvođača i/ili kupca na mjestu preuzimanja i/ili predaje mogu iznositi najviše:
– za kratkotrajne flikere: <0,7
– za dugotrajne flikere: <0,5

Kvaka22 je u tome šta je:
- vrlo teško i treba imati odg. opremu za ispravno zabilježiti te smetnje / pojave
- možda griješim ali otprilike 99% kvarova na opremi / trošilima nastaje baš zbog tih kratkotrajnih smetnji kada npr. "naponski šiljak"
- šta vrijedi njihovo naknadno mjerenje kad se pojava desila x dana prije dok su npr. priključivali / isključivali Krško
Flikeri i naponski šiljci nisu ista stvar. Fliker je propad napona koji uzrokuje vidljivu promjenu intenziteta svjetlosti klasične žarulje. Najčešće nastaje zbog velikog tereta (startanje motora i rad svih uređaja koji "sjeckaju" struju) i slabe mreže.

Šiljke pak na niskom naponu uzrokuju isključivo udari groma. Naravno da HEP ima ugrađene odvodnike prenapona na svakom čvoru, ali za udar blizak korisniku ni to ne mora biti dovoljno.

E sad, ili je bio udar groma, ili je napajanje loše podnijelo automatski ponovni uklop (APU). Kolega Rigzrk je spomenuo da struje nestane na sekundu i to mi zvuči kao prorada APU-a. Većina kvarova nadzemne srednjenaponske mreže je prolaznog karaktera (npr. grančica dotakne vod te je on spali, ali zaštita je brza i svejedno isklopi vod) i APU osigurava da se vod odmah uklopi.
generic je offline   Reply With Quote