Citiraj:
Autor jed2i
Je, slažem se ja da da su litij ion sigurnije od li po, samo ne želim ni jednu ni drugu imat u autu, sa tim baterijama je uvijek rizik,mali, ali postoji.
Auto je izložen ekstremnim uvjetima za te ćelije, sunce - zima
|
Ok, slažemo se, rizik postoji, manji je kod lion.
Citiraj:
Autor jed2i
Na primjer - mobiteli i li ion.
Meni niti jedan nije eksplodirao, ak mi mobitel eksplodira na stolu, nikom niš.
Ak mi se zapali baterija u autu, vrlo vjerojatno da će cijeli izgorit a na takvoj grešci ne želim učiti 
|
Ovdje se ne slažemo. Ne znam što voziš, ali ja da tako razmišljam, svaku večer bih išao punit mobitel u auto. Zašto? Pa rađe da mi izgori 2K€ smeće od fokusa, nego kuća samnom i ukućanima.
Citiraj:
Autor jed2i
Baterija ne smanjuje kapacitet, uvijek ćeš u nju moć natočit recimo 2000mah, baterija povećava unutarnji otpor pa pod opterećenjem stvara veći pad napona, zato ti elektronika kaže da je baterija prazna 
|
Nisam 100% siguran u terminologiju, ali ja kapacitetom smatram količinu energije koju mogu dobit "van" iz baterije. Što ti znači da si "utočio" 2000mAh? Trebao bi gledat potrošnju "iz zida" wattmetrom. Dakle ako sam potrošio 2500mAh da napunim bateriju, a izvukao iz nje 1500 mAh dok se praznila, po meni je kapacitet te baterije u tim uvjetima pražnjenja, 1500mAh. Razlika je otišla zbog (ne)učinkovitosti punjača, baterije i trošila. Ako sam praznio bateriju jačim strujama, temp je bila veća, unutarnji otpor veći, dobio sam manje energije "van". Kapacitet se uvijek deklarira s obzirom na struju pražnjenja i temperaturu. Npr. na onom datasheetu što sam poslao, slide 6 se to vidi. Tamo to nazivaju "discharge capacity", na to ja mislim kad kažem kapacitet. I to se smanjuje s vremenom ako su baterije izložene visokim temperaturama jer je unutarnji otpor veći (ali trajno, ne kao kod povišene temperature). A taj isti kapacitet se smanjuje i s brojem ciklusa.
edit: gore sam se malo za*ebao, razlika je zbog neučinkovitosti punjača i baterija, a trošilo ipak nema veze s tim.